Végeztek az Iszlám Állam egyik magas rangú tagjával az afgán biztonsági erők

Az afgán biztonsági erők végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjével – jelentette be vasárnap az afgán hírszerzési szolgálat (NDS).

A közlés szerint Aszadullah Orakzait – aki a terroristák egyik afganisztáni kémfőnöke volt – az ország keleti részén fekvő Dzsalalábádban ölték meg.  Orakzainak több olyan Afganisztánban elkövetett merénylethez volt köze, amelyben civilek is életüket vesztették.

Az Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen, illetve különféle rendezvényeken.

Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre. Terrortámadásaik száma különösen 2018-ban volt magas, azóta csökken. A világszervezet nemrég kiadott jelentése szerint 2020 első fél évében az Iszlám Állam 17 civil áldozatokkal járó merényletet hajtott végre Afganisztánban, ez a szám tavaly 97 volt.

Az elmúlt hónapokban az afgán biztonsági erők a terrorszervezet több magas rangú tagját is elfogták, mások között, Aszlam Farukit, az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjét is.

Legutóbb a terrorszervezet márciusban egy elhunyt síita politikai vezető megemlékezésén, majd egy szikh templomnál hajtott végre támadást, ezekben a merényletekben legalább 55 ember halt meg.

Az Iszlám Állam feléledt a koronavírustól

Számos terrortámadást és legalább egy kivégzést is végrehajtottak Szíriában és Irakban az elmúlt hetekben az ISIS emberei.