Megkezdik hétfőn a Notre-Dame fő orgonájának restaurálását és megtisztítását

Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után – jelentették be illetékesek.

A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát – közölte a székesegyház rekonstrukciójáért felelős intézmény.

A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. A megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik – tették hozzá.

A fő orgona a székesegyház egyik kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia

– hangsúlyozta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott.

Notre-Dame de Paris, Olivier Latry – Jean-Sébastien Bach – Toccata & Fugue – for Forte

Olivier Latry playsJohann Sebastian Bach – Toccata and Fugue in D minor, BWV 565On Cavaillé-Coll organ of Notre-Dame de ParisA film by Dorian & HugoVideo Pro…

A hatalmas szimfonikus orgona a székesegyház hangja volt 1733 óta. A nyolcezer síp 115 regiszterre oszlik szét. Ez Franciaország legrégebbi orgonája.

A páratlan hangszer sértetlenül átvészelte a tűzvészt, de a leomlott huszártorony tetőszerkezetében lévő ólom hatalmas szennyezést okozott.

Francia színekbe borították a jeruzsálemi Notre-Dame épületét

A zarándokközpontként működő épület falaira az izraeli főváros polgármestere rendelte el a lobogó kivetítését.