Irán elfogta a sirázi mecsetrobbantás feltételezett kitervelőjét

Őrizetbe vették Iránban annak az „amerikai székhelyű terrorcsoportnak” a vezetőjét, amelyet a 2008-ban a dél-iráni Siráz város egyik mecsetjében történt robbantás elkövetésével vádolnak – jelentette be szombaton az iráni hírszerzési minisztérium.

A hatóságok csak annyit közöltek, hogy elfogták Dzsamsid Sarmadot, de azt nem árulták el, hogy mikor és melyik országban kerítették kézre a Tondar nevű állítólagos terrorcsoport vezetőjét. A férfit azzal vádolják, hogy fegyveres támadásokat és szabotázsakciókat irányított Iránban. A perzsa állam szerint ő tervelte ki és szervezte meg Sirázban azt a mecsetrobbantást, amelynek következtében 14 ember meghalt és mintegy 200 megsebesült. Sarmad az állításuk szerint további „nagyszabású műveletekre” is készült, például egy sirázi gát, illetve Homeini ajatollah teheráni szentélyének felrobbantását is tervezte.

ISNA International on Twitter: „Iranian intelligence forces have arrested the ringleader of a US-based terrorist group called „Tondar”https://t.co/quBGjVrPiN / Twitter”

Iranian intelligence forces have arrested the ringleader of a US-based terrorist group called „Tondar”https://t.co/quBGjVrPiN

A „Tondar terrorcsoport” célja az iszlám köztársaság megdöntése. A szervezet honlapja szerint vezetője 2003 óta az Egyesült Államokban élt, ahol műholdas tv-csatornákon keresztül számos, a perzsa államot, illetve az iszlámot ostorozó üzenetet tett közzé.

Iránban 2009-ben kivégeztek három embert a sirázi mecsetrobbantással összefüggésben. Róluk az iráni hatóságok azt állították, hogy egy külföldi székhelyű, ellenzéki csoporttal álltak kapcsolatban, és a CIA egy iráni ügynökétől kaptak parancsokat.

Rendszerváltást Iránban!

Amerika jól tenné, ha újra felfedezné a neokon külpolitika néhány alapvetését. Seres László publicisztikája.