Zsidó gyászünnepen dúltak fel egy zsidó temetőt Oroszországban

Mintegy harminc sírkövet rongáltak meg ismeretlenek egy szentpétervári zsidó temetőben, miközben a zsidóság világszerte a Szentély pusztulásáról emlékezett meg a gyászünnepen. 

A szentpétervári Klenovaja utcában lévő zsidó temetőben tucatjával rongálták meg a síremlékeket. A vandálok vagy valamilyen szerszámmal verték le a sírköveket, vagy lerúgták őket. A sírokat azonban nem firkálták össze, ezért a hatóságok nem biztosak abban, hogy gyűlöletbűncselekmény történt.

Menachem Mendel Pevzner szentpétervári főrabbi káromlásnak nevezte a történteket, és mint mondta: a vandálok megszentségtelenítették az ősök emlékét.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják és megbüntessék a tetteseket.

Tragikusan szimbolikus, hogy mindez Tisá beÁv estéjén történt, amikor böjtölünk a lerombolt Szentély emlékére”  — tette hozzá Pevzner az ivbg.ru Leningrád megyei portál beszámolója szerint.

Jichák Herzog, a Szochnut (Jewish Agency) elnöke pedig az Israrel Hayom izraeli angol nyelvű portálnak hasonlóan fogalmazott. „Nagyon jelképes, hogy Tisá beÁv estéjén olyan tettet hajtanak végre antiszemita csavargók, amit mindenkinek el kell ítélnie”  — mondta az elnök.

Herzog felidézte azt is, hogy amikor látogatást tett a szentpétervári zsidó közösségnél, nagy benyomást tett rá a tagok munkája. Mint a Szochnut elnöke elmondta: meg van győződve arról, hogy a hatóságok „meg fogják találni az antiszemita cselekmény felelőseit és bíróság elé állítják őket” .

photo_2020-07-29_10-08-15.jpg (848×477)

A szentpétervári zsidó temető. Fotó: Wikipedia

Mint a zsidó közösség egyik helyi vezetője elmondta: legutóbb 12 éve történt hasonló incidens Szentpétervárott.

A temető fenntartója panaszt tett a rendőrségnél, de mivel a hely magánterület, az elhunytak családtagjainak is bejelentést kellett tenniük.

A rendőrség már elindította a nyomozást, de nehezíti a dolgukat, hogy sem szemtanút nem találtak, sem biztonsági kamerák által készített felvételek nincsenek.

A Preobrazsenszkij temető részeként egyébként 1875-ben hozták létre a zsidó temetőt. 1968 óta azonban tilos új sírokat létrehozni, legfeljebb csak a már meglévő sírokba lehet temetni a hozzátartozók hamvait.

A Szovjetunió felbomlása óta már többször előfordult, hogy vandálok rongálták meg szentpétervári zsidó temetőt.

Ma estig tart a héber naptári év legszomorúbb napja

Tegnap este köszöntött be Tisá BeÁv, a zsidóság legnagyobb gyászünnepe, melyen egész napos, ma estig tartó böjttel emlékezünk meg a Szentély pusztulásáról, és a zsidó népet sújtó számos más tragédiáról.