Ma estig tart a héber naptári év legszomorúbb napja

Tegnap este köszöntött be Tisá BeÁv, a zsidóság legnagyobb gyászünnepe, melyen egész napos, ma estig tartó böjttel emlékezünk meg a Szentély pusztulásáról, és a zsidó népet sújtó számos más tragédiáról. 

Az év legszomorúbb és legtragikusabb napja az Áv 9-i böjt, Tisá BeÁv. Idén 2020.július 29. ( 20:21) estétől július 30. ( 20:56) estéig tart.

Ezen a böjt- és gyásznapon egyszerre emlékezünk az Első Jeruzsálemi Templom i. e. 586-ban történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely szerencsétlen történelmi egybeeséssel i. sz. 70-ben ugyanezen a napon történt. Az Első Templomot a babilóniaiak fosztották ki és égették porig, a Másodikat a rómaiak.

A Templomnak, a nép vallási központjának lerombolása nemcsak a vallásra mért súlyos csapást, hanem az első – később a második – zsidó állam megszűnését is jelentette, és a zsidók kiűzetését saját országukból. Az ezt megelőző, úgy nevezett három hét egy félnapos böjttel kezdődik, Támuz 17-én (idén július 19-én).
A későbbi századok során többször is történtek Tisá BeÁvkor tragikus események a zsidó nép életében. Például ezen a napon verték le a rómaiak 133-ban a Bar Kochba lázadást. 1290-ben Angliából majd 1492-ben Spanyolországból űzték el a zsidókat Tisá BeÁv napján.

Forrás: zsido.com

Tisa beÁv, a héber naptári év legszomorúbb napja

A Talmud bölcsei ilyenkor számba veszik azon, a zsidó nép számára negatív ókori eseményeket, melyek ezen a napon történtek.