WHO: évtizedekig velünk marad a vírus

A koronavírus-világjárvány olyan katasztrófa, amelynek hatásait sokáig fogjuk érezni a jövőben – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteken Genfben.

A járványban több mint 670 ezren haltak meg, és igazoltan több mint 17 millió ember fertőződött meg világszerte, amióta a SARS-CoV-2 nevű vírus a kínai Vuhanban megjelent.

A vírus okozta Covid-19-betegség kiemelten sújtotta az Egyesült Államokat, Brazíliát, Mexikót és Nagy-Britanniát, ahol a bírálatok szerint a kormányok késlekedtek a megfelelő válasszal. A vírus terjedésének megakadályozását célzó karanténintézkedések súlyosan érintették a gazdaságot, sok térség egy második hullámtól tart.

Bár több mint 150 gyógyszergyártó cég dolgozik a védőoltáson, az első vakcinát a várakozások szerint csak 2021 elején lehet majd használni – közölte a héten a WHO.

Bár többet tudunk a vírusról, sok részlet továbbra sem ismert, és a lakosság továbbra is védtelen – mondta Tedrosz pénteken.

Sok ország azt hitte, hogy a legrosszabbon már túlvan, és most jönnek az újabb hullámok. Olyan helyeken, ahol korábban lassabban terjedt a vírus, most nő a fertőzések és a halálesetek száma – tette hozzá.

Izraelben úgy tűnik, sikerült megállítani a második hullámot

A Magyarországról érkezők számára is eltörölték a kéthetes karanténkötelezettséget. Ismét megnyitják a hétvégéken a plázákat.