Izraelben úgy tűnik, sikerült megállítani a második hullámot

Könnyítéseket vezetnek be a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére, mert a tudósok szerint csillapodik a koronavírus-járvány második hulláma, ugyanakkor a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítésének a munkáját.

A Héber Egyetem járványügyi tudósai szerint sikerült megállítani a koronavírus második hullámot, már nem nő az új koronavírus-fertőzések száma, sőt az óvatos becslések szerint már megindult a csökkenés. Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint ez nem Roni Gamzunak, a Covid-19 elleni kormányzati projekt vezetőjének, hanem az ő korábbi intézkedéseiknek köszönhető – írja az Izraelinfo.

Ha a lakosság követi az utasításokat elsősorban a maszk viselésével, akkor a tudósok remélik, hogy nem lesz szükség újabb korlátozásokra.

Péntek reggelre 70582-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Csütörtökön 1786, éjfél óta 306 új esetet regisztráltak. 746 beteget kezelnek kórházban. 319 állapota súlyos, közülük 100 lélegeztetőgépre szorul, 149 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 26260, a felgyógyultaké 43813 míg az elhunytaké 509. Az új karanténrendelet miatt, ami lerövidíti az elszigeteltségre vonatkozó időtartamot, a gyógyultak száma drasztikus növekedésnek indult az elmúlt egy hétben.

A koronavírus-járvány második, június-júliusi hullámában a március-április-májusi tavaszi eső hullámnál jóval többen kapták el a koronavírust, de sokkal nagyobb arányban fiatalabbak, és így kevesebben betegedtek meg miatta, mint az első hullámban. Az elmúlt hetekben naponta kétezer körül járt az újonnan felfedezett esetek száma.

Végszükség esetén jöhet a vesztegzár Izraelben

A belgyógyászati osztályokat állítják át a koronavírusos betegek ellátására, de emiatt súlyos gondok alakulhatnak ki.

Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére, mert a tudósok szerint csillapodik a koronavírus-járvány második hulláma, ugyanakkor a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítésének a munkáját – jelentette a helyi média pénteken.

A járvány megfékezését jelző adatok nyomán pénteken könnyítésekről dönt a kormány, és várhatóan ismét megnyitják a hétvégéken az előző héten először bezárt, de korábban szombaton is üzemelő bevásárlóközpontokat, plázákat. A frissen kinevezett koronavírus-projektmenedzser, Roni Gamzu professzor terve tartalmazza azt is, hogy további lépéseket tesznek a vállalkozások igényeinek kielégítésére.

Gamzu tévés bemutatkozó beszédében megígérte, hogy

ezentúl csakis logikus és követhető lépéseket hoznak a járvány megfékezése érdekében, miután korábban többször is egymásnak ellentmondó szabályozások születtek, amelyeket olykor egyik-napról a másikra visszavontak.

A professzor a jelenlegi korlátozásokat zavarónak és a közbizalomra nézve károsnak nevezte.

A döntést minderről az ultraortodox miniszterek tiltakozása miatt a jövő hétre halasztották. Az ultraortodoxok azért nem fogadják el a lépést a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint, mert a kormány nem kíván enyhíteni a zsinagógák működését korlátozó szabályokon.

„Remélem, megteszünk minden szükséges lépést a járványügyi vizsgálatok rendszerének átadásához a jövő héten” – nyilatkozott Hezi Levy, a járványhelyzetet eddig kezelő egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádiónak. „Mindent elkövetünk, hogy megtörténjen” – tette hozzá.

Az adatok szerint a járvány elsősorban továbbra is több ultraortodox, és néhány arab városban terjed,

ahol a szűkösebb lakhatási körülmények nem teszik lehetővé a fertőzöttek házi-karanténját a nagy lélekszámú, sokgyerekes családok zsúfolt otthonaiban. Gamzu ennek a gondnak a kezelésére a fertőzöttség mértéke alapján különböző színnel megjelölt, piros, narancs, zöld övezetekre osztaná az izraeli településeket, amelyekre fertőzöttségüknek megfelelő, helyi szabályok vonatkoznának.

Már az új járványügyi felelős égisze alatt könnyítéseket vezettek be a gyógyultnak nyilvánításban, a pozitív teszt után legalább tíz és a tünetek megszűnte után három nappal az orvos tesztelés nélkül igazolást adhat ezentúl a gyógyulásról. A 12-es tévé beszámolója szerint ez sokaknak gondot okoz, mert munkahelyük továbbra is ragaszkodik a negatív koronavírusteszt-eredményhez.

Az egészségbiztosítók az új szabályozás alapján több ezer volt fertőzött számára feloldották a karantént.

Korábban ehhez legalább 12 nap karanténra, és két negatív, a vírus jelenlétét ki nem mutató teszt eredményre volt szükség.

A magyarázat szerint a nemzetközileg is elfogadott álláspont alapján nagyon csekély annak az esélye, hogy egy tünetmentes vírushordozónál megjelenjenek a Covid-19 betegség tünetei 9 vagy több nap elteltével.

A könnyítések sorában a tervek szerint eltörlik a kéthetes karanténkötelezettséget azoknál, akik „zöld”, vagyis kevésbé fertőzött országokból utaznak be Izraelbe, így a Magyarországról érkező izraeli állampolgárok számára is.

Vírusszigor: lázadnak a plázák és a konditermek Izraelben

Péntek délután érvénybe léptek és csak vasárnap reggel oldják fel a koronavírus megfékezésére irányuló korlátozásokat.