Orbán: „legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk”

Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért „ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van” – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„A mostani állapot jó, stagnál a helyzet, és minden változás, amit esetleg tennénk, az magával hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát, és ezt nem szeretnénk vállalni” – fogalmazott a kormányfő, úgy értékelve: a magyar védekezés bevált. Azt mondta, „ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk, és ahogy eddig együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon ma minden rendelkezésre áll a védekezéshez, és „a szükséges eszközöket mi gyártjuk”, mindenből annyit, amennyi kell, a helyzet így sokkal biztonságosabb.

Megjegyezte továbbá: a járványügyi helyzetben a magyar egészségügyi rendszerről szerinte kiderült, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere.

Mit sem érnek azonban az eszközök, ha a szabályok nem pontosak, illetve az emberek nem tartják be őket. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hogy a következő hullám elleni védekezésre „úgy fussunk rá, hogy ne legyen vita semmiről se” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a tervszerű, higgadt, kiszámítható védekezést nem szabad feladni, „nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton, a nyaralás”, hanem „legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk”.

A „nyugalom hátterében” folyamatosan több száz ember áll készenlétben „egy gépház megbízható módján” – jelezte.

A miniszterelnök elmondta: az operatív törzs ülésezik, keddenként tesz javaslatot a kormánynak az esetleges módosításokra, erről a kabinet szerdánként tud határozni, a döntések pedig pénteken lépnek hatályba. Ez elsősorban a külföldre utazóknak fontos – folytatta -, mert a veszély most a vírus behurcolása. Ezért arra kérte az érintetteket, hogy kövessék az országbesorolásokat, és külföldre utazás esetén a zöld jelzésű országokat válasszák, ne a sárgákat és a pirosakat, mert ezzel nemcsak magukra, hanem az itthon maradókra is bajt hozhatnak. A világban sok helyütt megindult a második hullám – hívta fel a figyelmet.

Más országok gazdasági válságkezeléséhez képest a legfontosabb eltérésnek a kormányfő azt tartja, hogy Magyarország nagyon jelentős összegeket és szabályváltozásokat eszközölt a beruházások területén. Ez pedig jövőre fantasztikus eredményeket fog produkálni, 2021-ben egy olyan „beruházási boom” mutatkozik majd meg a magyar gazdaságban, amire régen volt példa, és „jobb állapotban fogunk kijönni a járványból, mint ahogyan belementünk” – értékelt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezt egy bizonytalansági tényező zárójelbe teheti: ha van második hullám, és az térdre kényszerít bennünket.

Aggasztó: Németországban minden ötödik, kórházban kezelt COVID-fertőzött meghalt

A lélegeztetőgépekre kapcsoltak körében pedig csak minden második paciens élte túl a betegséget.