Aggasztó: Németországban minden ötödik, kórházban kezelt COVID-fertőzött meghalt

Németországban meghalt minden ötödik, koronavírussal fertőzött beteg, aki kórházi kezelésre szorult február vége és április közepe között, a lélegeztetőgépekre kapcsoltak körében pedig csak minden második paciens élte túl a betegséget – áll a WIdO kutatóintézet tanulmányában, amelyet szerdán ismertetett a dpa német hírügynökség.

A WIdO az egyik legnagyobb német egészségügyi biztosító, az AOK intézete, amely közösen készítette a tanulmányt a Berlini Műszaki Egyetemmel és az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetével (Divi).

Tízezer, február 26-a és április 19-e között kórházakban kezelt beteg esetét vizsgálták, közöttük 1700 lélegeztető gépre szorulóét. A 8300 – gépre nem került – paciens körében 16 százalékos volt a halálozási hányad, míg a – nyilvánvalóan rosszabb állapotuk miatt lélegeztetésre szorulóknál – 53 százalékos. A két adatból következik, hogy a tízezer beteg közül bő húsz százalék nem élte túl kezelését.

Evakuálások és vesztegzár – nem kezdődik jól a hét koronavírus-ügyben

A vírus továbbterjedése miatt Vietnámban nyolcvanezer embert evakuálnak, Marokkóban pedig elzárták a külvilágtól az ország főbb nagyvárosait.