Evakuálások és vesztegzár – nem kezdődik jól a hét koronavírus-ügyben

A vírus továbbterjedése miatt Vietnámban nyolcvanezer embert evakuálnak, Marokkóban pedig elzárták a külvilágtól az ország főbb nagyvárosait. 

A világon 16 201 176 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma megközelíti a 648 ezret, a gyógyultaké pedig 9 milliónál tart a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

A pandémia az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 4 233 927 fertőzött volt eddig a napig, és 146 ezernél is több áldozat hunyt el.

Nem kezdődött jól a reggel Vietnámban 

Hétfő reggel a vietnámi kormány bejelentette, hogy nyolcvanezer embert evakuálnak az indokínai ország középső részén fekvő, tengerparti Danangból, miután a hétvégén pozitív lett a koronavírus-tesztje a nagyváros újabb három lakosának.

Az evakuálás legalább négy napot vesz igénybe, a kitelepítendők többsége turista. Naponta körülbelül 100 belföldi légijárat közlekedik Danang és 11 másik vietnami város között

— írta közleményében a kormány az MTI szerint.

Az ország vezetése szombaton megerősítette, hogy április óta először újra tömeges fertőzés történt Vietnamban, méghozzá a turisták körében népszerű, több mint 750 ezer lakosú Danangban és környékén. Vasárnap ugyanitt további három fertőzöttről számoltak be. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a Danangból hazatérőket 14 nap karanténra kötelezik.

Vietnam már a járvány kezdetén szigorú távolságtartási szabályokat és óvintézkedéseket vezetett be, és gyakori teszteléssel próbálta felderíteni és megfékezni a vírus terjedését. Ennek köszönhetően eddig mindössze 420 fertőzöttet azonosítottak a 95 milliós lakosságú indokínai országban, és a hivatalos közlések szerint egyetlen ember sem halt meg az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Bár Vietnam továbbra sem fogad külföldieket, a hazai turizmus fellendülőben van az olcsó repülőgépjegyek és a kedvező árú szállások miatt

Észak-Afrikában is szigorítás kezdődött

A marokkói kormány utasítására hétfőre virradóra elzárták a külvilágtól az ország főbb nagyvárosait a járvány utóbbi időben tapasztalt, gyorsuló terjedése miatt.

A vasárnap kiadott kormányközlemény értelmében vasárnap éjféltől több nagyvárost tilos elhagyni, és beutazni sem lehet azokba. Kivételt képez az ország fővárosa, Rabat, ugyanakkor a meghatározatlan időre szóló tilalom olyan gazdaságilag vagy turisztikailag meghatározó városokra vonatkozik, mint Casablanca, Marrakes, Tanger, Tetuán, Féz, Berresíd.

A kormány különös tekintettel a július 31-én kezdődő „áldozati ünnepre”  hozta meg ezt a szigorú intézkedést, mivel ezen az ünnepen hagyományosan nagy tömegek indulnak útnak (Íd al-Adhá, az iszlám világ egyik fontos ünnepe, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek).

De azért is volt sürgető ez a lépés, mert az utóbbi napokban feltűnően emelkedett a koronavírusos esetek száma, különösen azóta, hogy július 19-én a kormány tovább enyhített a járvány miatt korábban bevezetett korlátozásokon. Kinyithattak ugyan a kávéházak, éttermek, üzletek, de hivatalosan az egészségügyi vészhelyzetet augusztus 10-ig meghosszabbították.

A vasárnapi közlemény szerint a marokkói lakosság nagy része nem tartja be a járvány terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseket, elsősorban a maszkviselést, a társasági távolságtartást, akárcsak a fertőtlenítést. A hatóságok ezért súlyos büntetéseket helyeznek kilátásba az előírások megszegőivel szemben, akik akár háromhavi elzárásra és 1300 dínár (115 euró) pénzbírságra is számíthatnak.

Szombaton 811, vasárnap pedig 633 új estet regisztráltak az afrikai országban, az igazolt fertőzések száma így elérte a 20 ezer főt, és 313-an haltak bele a betegségbe.