„Halál a balosokra, halál az arabokra” – szélsőjobbos őrjöngés Jeruzsálemben

A Beitar Jeruzsálem szurkolói megtámadtak két újságírót, összetörtek egy kamerát valamint rátámadtak egy palesztin buszvezetőre.

Mintegy 1500 izraeli gyűlt össze csütörtök este Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájánal Jeruzsálemben, lemondásra szólítva a miniszterelnököt a korrupciós ügyei miatt. Szemben velük kb. 50 Netanjahu-párti tüntetett – számol be az esetről az Új Kelet online.

Mindeközben több tucat szélsőjobbos aktivista, a Beitar Jeruzsálem focicsapat La Familia csoportjából gyűlt össze a tüntetéshez közeli First Station (Hatachana) komplexumnál.

A csoport, mely korábban részt vett két ellentüntetésen Jeruzsálemben, és akinek a tagjait tüntetők megverésével vádolnak, Facebookon mozgósította a tagokat a First Stationhöz. A csoport azt állította, hogy a tiltakozást a miniszterelnök támogatására rendezik, és hogy megmutassák a „balos szemeteknek”, hogy „a játék szabályai megváltoztak”.

המשטרה עצרה מפגינים מארגון לה פמיליה בירושלים

ynet – עדכוני חדשות שוטפים מסביב לשעון

A rendőrség, bár távol tartotta egymástól a különböző csoportokat, kezdetben nem láttak egyenruhás rendőröket a környéken, ahol a La Familia aktivistái megtámadtak két újságírót, összetörtek egy kamerát valamint rátámadtak egy palesztin buszvezetőre, mindezt „a halál a balosokra, halál az arabokra” szlogenek skandálása közepette.

Ezt követően a határrendészet több tagja a helyszínekre sietett és elkezdett őrizetbe venni mindenkit, akinek beitar jeruzsálemes sál volt az arcán – írja az izraeli magyar lap.

A rendőrség szerint 16 személyt vettek őrizetbe, mert „zavarták a közrendet, tüntetőkre és rendőrtisztekre támadtak”.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Folytatódtak a Netanjahu-ellenes tüntetések Izraelben

Szombat este több mint százötven útkereszteződésben és autópálya fölötti hídon zajlottak tüntetések a nyár elején megalakult, radikális „fekete zászlós mozgalom” szervezésében.