„Halál a balosokra, halál az arabokra” – szélsőjobbos őrjöngés Jeruzsálemben

A Beitar Jeruzsálem szurkolói megtámadtak két újságírót, összetörtek egy kamerát valamint rátámadtak egy palesztin buszvezetőre.

Mintegy 1500 izraeli gyűlt össze csütörtök este Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájánal Jeruzsálemben, lemondásra szólítva a miniszterelnököt a korrupciós ügyei miatt. Szemben velük kb. 50 Netanjahu-párti tüntetett – számol be az esetről az Új Kelet online.

Mindeközben több tucat szélsőjobbos aktivista, a Beitar Jeruzsálem focicsapat La Familia csoportjából gyűlt össze a tüntetéshez közeli First Station (Hatachana) komplexumnál.

A csoport, mely korábban részt vett két ellentüntetésen Jeruzsálemben, és akinek a tagjait tüntetők megverésével vádolnak, Facebookon mozgósította a tagokat a First Stationhöz. A csoport azt állította, hogy a tiltakozást a miniszterelnök támogatására rendezik, és hogy megmutassák a „balos szemeteknek”, hogy „a játék szabályai megváltoztak”.

המשטרה עוצרת מפגינים מארגון לה פמיליה בירושלים

אנשי „לה פמיליה” הבטיחו לשבש את ההפגנות מול מעון רה”מ, ומשכו את מלוא תשומת הלב הציבורית והמשטרתית: „שימו לב שמאלנים סמרטוטים, כללי המשחק משתנים”. הטריגר, לטע…

A rendőrség, bár távol tartotta egymástól a különböző csoportokat, kezdetben nem láttak egyenruhás rendőröket a környéken, ahol a La Familia aktivistái megtámadtak két újságírót, összetörtek egy kamerát valamint rátámadtak egy palesztin buszvezetőre, mindezt „a halál a balosokra, halál az arabokra” szlogenek skandálása közepette.

Ezt követően a határrendészet több tagja a helyszínekre sietett és elkezdett őrizetbe venni mindenkit, akinek beitar jeruzsálemes sál volt az arcán – írja az izraeli magyar lap.

A rendőrség szerint 16 személyt vettek őrizetbe, mert „zavarták a közrendet, tüntetőkre és rendőrtisztekre támadtak”.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Folytatódtak a Netanjahu-ellenes tüntetések Izraelben

Szombat este több mint százötven útkereszteződésben és autópálya fölötti hídon zajlottak tüntetések a nyár elején megalakult, radikális „fekete zászlós mozgalom” szervezésében.