„A gyűlöletbeszéd és a romákat célzó diszkriminatív rendőri visszaélések nem álltak le”

A roma holokauszt áldozataira való emlékezés kulcsszerepet játszik a társadalom széles rétegeiben táplált rasszizmus és diszkrimináció elleni küzdelemben – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapja alkalmából pénteken.

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet honlapján közzétett közleményében az emberi jogi biztos kiemelte, a folytatódó küzdelem elengedhetetlen a romaellenes megnyilvánulások visszaszorítása és emberi jogaik védelme érdekében.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus okozta világjárvány a romák fokozott sebezhetőségére, emberi jogaik sérülékenységére világított rá.

A kényszerkilakoltatások, a társadalom széles rétegeiben terjedő gyűlöletbeszéd és a romákat célzó diszkriminatív rendőri visszaélések nem álltak le.

Ezért arra szólította fel az Európa Tanács tagországainak kormányait, hogy a válság idején is fordítsanak gondot a roma kisebbségek szükségleteire, és biztosítsanak számukra egyenlő védelmet.

A megbékélés és a bizalom előmozdítása érdekében elengedhetetlen a múlt feltárása és a vonatkozó információk megismertetése a társadalommal – tette hozzá közleményében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

„Az áldozatok neveinek felolvasása egy szimbolikus módja a megemlékezésnek”

A lágerekben elpusztított több tízezer roma nevének 24 órás felolvasásával emlékeznek augusztus 2-án a roma holokauszt áldozataira.