„Az áldozatok neveinek felolvasása egy szimbolikus módja a megemlékezésnek”

Rendhagyó megemlékezést szerveznek augusztus 2-ára, a roma holokauszt nemzetközi emléknapjára Budapesten. A 24 órás kegyeleti eseményt Köves Slomó rabbi zárja.

Mint azt a szervező Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és a Romnet hírportál vezetőitől megtudtuk , a jövő vasárnapi eseményt a szokottól eltérő módon tartják meg a budapesti Nehru-parton található roma holokauszt emlékműnél.

Az egykori koncentrációs táborokban elpusztított több tízezer roma nevének 24 órás felolvasását követően 2020. augusztus 2-án 17 órától civilek, civil szervezetek képviselői és közéleti személyiségek is fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt.

1944. augusztus másodikán mintegy háromezer romát megölve felszámolták az auschwitzi cigány tábort. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a holokausztban meggyilkolt áldozatokra, vagy ahogy ők nevezik: a Pharrajimosra.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca — Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete — több mint 100 önkéntest kért fel arra, hogy augusztus 1-én délutántól kezdve 24 órán keresztül olvassák fel az ismert áldozatok neveit. Többnyire romákkal foglalkozó civil szervezetek munkatársai és fiatalabb közép-és főiskolások vállalták a rendhagyó megemlékezést.

„Odavittek bennünket, ahol égették a halottakat” – A roma holokauszt emlékezete

Az európai romák ezen a napon emlékeznek a holokausztban meggyilkolt áldozatokra, vagy ahogy ők nevezik: a Pharrajimosra.

„Az áldozatok neveinek felolvasása egy szimbolikus módja a megemlékezésnek. Az elpusztultaknak nincsen sírja, fejfája, de a nevük megemlítése lehetőséget teremt, hogy emlékezzünk rájuk. Mindezzel közelebb kerülünk a náci terror érzelmi megértéséhez is: gondolatban arcokat, sorsokat kapcsolunk a nevekhez és így elkerülhetetlenül emberi, mély érzéseket is felszínre hozunk” — fogalmaztak közleményükben.

Közel 12 ezer roma áldozat neve hangzik majd el, ami csak egy töredéke annak a csaknem egy-másfél millióra becsült romának, akik áldozatai voltak a náci üldöztetésnek a II. világháború alatt.

A résztvevők a Petőfi híd melletti Nehru-partnál fogják felolvasni az áldozatok neveit. Miután véget ért az egynapos esemény, több közéleti személyiség, ismertebb művészek és néhány politikus társaságában folytatódik a mártírhalált haltak előtti főhajtás.

Az eseményen részt vesz Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány vezetője, a rendezvény végén pedig felszólal Köves Slomó az EMIH — Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija is. 

„A holokauszt máig ható üzenetét csak akkor sikerülhet megőrizni, ha a fájó múlt megismerésének, átélésének folyamata a közös katarzis lehetőségét biztosítja” — fogalmazott Köves rabbi az eseménnyel kapcsolatban.

Hozzátette: „Őszinte találkozókra van szükség, egymással és mindenkivel, aki a számunkra elképzelhetetlen mértékű gyötrelmeket átélni kényszerült. A holokauszt roma áldozataira való mostani közös emlékezés bizonyosan segíteni fogja a feldolgozás folyamatát”.

A Phiren Amenca a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági szervezettel közösen 2010 óta minden évben külföldi holokauszt emlékrendezvényét is tart Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban, átlagosan félezer nemzetközi roma fiatalnak mutatják be a helyszínen a történelem egyik legsötétebb fejezetét.

Idén, a koronavírus-járvány miatt ez meghiúsult, de az eseménysorozatuk 10. évfordulója alkalmából Európa közel 20 országában, nemzeti szinteken nagyszabású megemlékezésekkel készülnek. Ennek az eseménysorozatnak az egyik központi rendezvénye a 24 órán át tartó budapesti megemlékezés.

Kegyeletsértés az X-Faktorban? Mulatóst csinált egy zenekar az Auschwitz balladából

„Engem nagyon megérintett az elején a produkció, utána pedig buliztam veletek!” – közölte az egyik mentor, Dallos Bogi.