Örökre kitiltotta a Twitter az antiszemita zenészt

A grime műfajban alkotó Wiley korábban azt írta az oldalára, hogy„ hányingert kap a zsidóktól” és hogy „Izrael nem a zsidók hazája.”

Wiley a grime elnevezésű underground műfaj ismert előadója, akit még a királynő is kitüntetett a zenéért tett „szolgálataiért.” Wiley a múlt héten robbantott ki botrányt miután antiszemita üzeneteket posztolt az oldalára.

A Twitter lassú reakciója miatt bojkott is indult a szolgáltató ellen, és még a brit belügyminiszter is szigorúbb büntetést szorgalmazott. Úgy tűnik sikeres volt a kezdeményezés, a Twitter ugyanis bejelentette, hogy végleg letiltják a férfit az oldalról – írja a BBC.

48 órás bojkott indult a Twitter hatástalan antiszemitizmus-szűrője miatt

Egy brit zenész nyílt zsidóellenessége miatt több közéleti szereplő is bejelentette: tüntetőleg távol tartja magát a közösségi oldaltól.

Korábban az előadó zsidó menedzsere is megszólalt az ügyben és arról írt, hogy sem támogatni, sem megbocsátani nem tudja kliense kilengését, amelynek bárminemű jeleire az együtt töltött eddigi tizenkét éves professzionális kapcsolat alatt semmilyen jel nem mutatott. A zenészt végül kirúgta a kiadója és több rendőrségi nyomozás is indult ellene.

Wiley tagadta, hogy antiszemita lett volna és csak azért kért bocsánatot, hogy a megjegyzései „antiszemitának” tűntek, és kijelentette, hogy „nem szabadott volna általánosítania”- írja a Kl.FM 96.7 brit rádióadó honlapja. Az előadó egy riporternek azt nyilatkozta, hogy már úgy is valószínűleg a karrierje végén van, mert a rajongók „szeszélyesek.”

Az előadó összegyűjtött kirohanásai a botrányt követően, amelyek a profilja felfüggesztéséhez vezettek: 

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Twitter vezetése nyilatkozatban kért bocsánatot amiért nem léptek hamarabb.

A szolgáltatót beelőzte a Facebook és az Instagram is, amik az elmúlt napokban törölték az előadó profiljait.

A Twitter állítása szerint azért függesztették fel az előadót, mert megsértette a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályzatukat.

Több zsidó szervezet jelezte, hogy értékelik a lépést, de a Twitter így sem tesz eleget az antiszemitizmus visszaszorítása ellen.

A Kampány az Antiszemitizmus Ellen elnevezésű szervezet örömét fejezte ki, hogy a cég végre lépett.

„Wiley profiljának a felfüggesztése a túl kicsi, túl későn esete, de remélhetőleg ez csak az első lépés a rendkívül felelőtlen közösségi média szolgáltató részéről”

— írták egy nyilatkozatban.