48 órás bojkott indult a Twitter hatástalan antiszemitizmus-szűrője miatt

Egy brit zenész nyílt zsidóellenessége miatt több közéleti szereplő is bejelentette: tüntetőleg távol tartja magát a közösségi oldaltól.

A brit birodalom egyik érdemrendjével is kitüntetett rap énekes, a 41 éves Wiley — valódi nevén Richard Cowie — olyan bejegyzéseket tett közzé Twitter csatornáján, amivel kiverte a biztosítékot Angliában és a világ más részein is — számol be az esetről a The Times of Israel.

A zsidóságot a Ku-Klux Klánnal egy szinten emlegető, összetett sértéseket és vádaskodásokat is tartalmazó üzenetét több, mint fél napon keresztül lehetett olvasni mintegy félmilliós követővel rendelkező közösségi oldalán. Az esetre a brit belügyminiszter is reagált — olvasható a The Jewish News Syndicate oldalán.

Priti Patel vasárnapi közleményében azonnali és alapos válaszra szólította fel a Twitter oldal tulajdonosait, amiért azok csak órákkal a bejegyzés után törölték a gyűlölködő hangvételű üzenetet.

„Wiley antiszemita bejegyzései undort keltőek. (…) A közösségi médiavállalatoknak sokkal gyorsabban kell eltüntetnie az ilyen uszító tartalmakat”

— fogalmazott a politikus, akinek nemtetszését sokan mások is osztották a szigetországból indult felháborodási-hullám során.

Ismertebb közéleti személyiségek — Ephraim Mirvis jelenlegi és Jonathan Sacks korábbi brit főrabbi — mellett celebritások és jogvédő szervezetek is arra szólítottak fel, hogy aki osztozik felháborodottságukban, 48 órán keresztül tartsa távol magát a Twittertől.

A médiavállalat mindeközben egy hetes tiltással büntette a rappert, aki olyan kijelentései miatt került az össztűz alá, mint például:

„Nem vagyok antiszemita, csak csúszós-ember ellenes (…), Zsidó emberek, beteggé tesztek engem (…), A zsidóknak van hatalma (…), Izrael azonban nem a ti hazátok”

A brit antiszemitizmus ellenes küzdelem egyik résztvevője, a Campaign Against Anti-Semitism (CAA) úgy vélte, hogy az énekes egyik múltheti bejegyzése között szerepel egy kifejezetten erőszakos uszításra is okot adó szleng megjegyzés, ami értelmezhető eképpen is:

„le kell lőni őket” vagy „takarodjanak a f…”

A CAA felszólított arra, hogy vonják vissza a művész birodalmi kitüntetését, valamint kilátásba helyezte azt is, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy az énekes előtt bezáruljanak a lemeztársaságok és relevánsabb koncertszervező menedzserek lehetőségei.

John Woolf, aki az alkotó jelenlegi — történetesen zsidó — menedzsere, arról posztolt, hogy sem támogatni, sem megbocsátani nem tudja kliense kilengését, amelynek bárminemű jeleire az együtt töltött eddigi tizenkét éves professzionális kapcsolat alatt semmilyen jel nem mutatott.

„Megpróbálunk némi felvilágosítással segíteni neki” — tette hozzá a menedzser, akinek gondolataival messzemenőkig egyetérthet az Egyesült Királyság legnagyobb holokauszt-oktatási alapítványa, a Holocaust Educational Trust is.

A szervezet — az elmúlt hónapok egyre több közösségi csatorna platformjain burjánzó gyűlölködés miatt — szükségesnek tartotta leszögezni:

A közelmúltban láttuk, hogy szerte a világban emberek egyesültek azért, hogy felszólaljanak az antiszemitizmus ellen. Nem leszünk megosztottak. Itt az idő ahhoz, hogy a közösségi médiavállalatok is felnőjenek azokhoz az értékekhez, amelyeket a felhasználóik elvárnak tőlük.

A BBC beszámolója szerint az énekest a menedzsmentje végül elbocsátotta, és a brit rendőrség tucatnyi feljelentés alapján jelenleg vizsgálja az esetet, elsősorban annak gyűlöletkeltő tartalmát.

Madonna is promózta az antiszemita Farrakhan beszédét

Hétszázezren is megnézték Madonna Instagram-posztját, amelyben az antiszemita nézeteiről ismert amerikai szónok beszédét népszerűsíti.