Kormányellenes tüntetőkre támadtak Tel-Avivban

Ismeretlenek kormányellenes tüntetőkre támadtak kedd éjjel Tel-Avivban, öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani – jelentette a helyi média.

„Nem engedjük, és határozottan fellépünk az erőszak, a vandalizmus vagy a lakosságot és a rendőrséget sértő megnyilvánulások ellen”

— nyilatkozta a tüntetők bántalmazására reagálva szerdán Moti Kohen, az izraeli rendőrség megbízott főparancsnoka.

A többszáz fős tüntetés Amir Ohana belbiztonsági miniszter otthona közelében kezdődött kedd este, ahol a tüntetőkkel szembeni, korábbi erőszakos rendőri fellépés ellen tiltakoztak. A demonstrációt az új egységkormány megalakulása után szerveződött „feketezászlós mozgalom” rendezte. Később a tömeg Tel-Aviv belvárosának főbb utcáin vonult különböző kormányellenes, illetve Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Amír Ohana miniszter elleni rigmusokat skandálva.

A civilruhás támadók a Cinemateque nevű művészmozi környékén léptek akcióba,

paprikasprayvel fújtak le, botokkal, boxerekkel, üvegpalackokkal vertek tüntetőket,

amit sokan rögzítettek telefonjuk kamerájával. A nyilvánosságra került videofelvételek egy részén felismerhetők és azonosíthatók a verekedők, de eddig nem történtek őrizetbe vételek.

Bar Peleg on Twitter: „הדגלים השחורים: ״מודים למשטרת ת״א על טיפול מופתי בצעדה. משטרת תל אביב שמרה על זכות המפגינים לצעוד ולמחות נגד הפיכתה של ישראל לדיקטטורה נוסח נתניהו. הערב הוכח שניתן לאפשר מחאה אזרחית רחבה ללא אלימות כלפי המפגינים. אנו מצפים ממפקד מחוז ירושלים לנהוג באותה צורה בסוף השבוע הקרוב״ 1-0 pic.twitter.com/PxducF3GaW / Twitter”

הדגלים השחורים: ״מודים למשטרת ת״א על טיפול מופתי בצעדה. משטרת תל אביב שמרה על זכות המפגינים לצעוד ולמחות נגד הפיכתה של ישראל לדיקטטורה נוסח נתניהו. הערב הוכח שניתן לאפשר מחאה אזרחית רחבה ללא אלימות כלפי המפגינים. אנו מצפים ממפקד מחוז ירושלים לנהוג באותה צורה בסוף השבוע הקרוב״ 1-0 pic.twitter.com/PxducF3GaW

„El kell fogni és meg kell büntetni a tüntetők tegnapi támadóit. Senki sem hallgattatja el az izraeli tiltakozásokat mindaddig, amíg mi itt vagyunk”

— üzente a Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz védelmi miniszter szerda reggel a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint.

„Tegnap este vér folyt Tel-Avivban. A tüntetők vére, akiket gengszterek támadtak meg. Ez egyenes következménye a tiltakozáshoz fűződő jogok megkérdőjelezésének és az ellenük folytatott uszításnak. A demonstrációs jog szent, és veszélyes úton haladunk”

— nyilatkozta a szintén Kék-Fehér párthoz tartozó Miki Heimovics, a kneszet belügyi bizottságának elnöke.

A kormányfő távozását követelő feketezászlós mozgalom harci és kommandós egységektől leszerelt támogatói bejelentették, hogy önvédelmi csoportokat szerveznek a tüntetések biztosítására. Izraelben általános hadkötelezettség van, a fiúk legalább két és fél, a lányok két évig szolgálnak a hadseregben.

A művészek tiltakozása is megjelent szerda reggel, amikor Tel-Aviv központjában a Rabin téren hatalmas, a városháza engedélyével felállított installációra ébredtek a város lakói. Az „Utolsó vacsora” nevű alkotás egy tíz méter hosszú asztal, amelynél egyedül ül Benjámin Netanjahu szobra. A gyümölcsökkel, süteményekkel, pezsgővel és szivarokkal roskadásig megrakott asztalon a kormányfő előtt egy hatalmas, izraeli zászlót formázó torta van, s éppen abból tör egy darabot.

Yossi B. Chaim on Twitter: „במקום שבו נרצח רבין ז”ל, שם עורכים ה”עצמאים הערכיים” את ‘הסעודה האחרונה’ לנתניהו מי אמר ש’עולם התרבות עומד למות’?! pic.twitter.com/TieSa9DZbx / Twitter”

במקום שבו נרצח רבין ז”ל, שם עורכים ה”עצמאים הערכיים” את ‘הסעודה האחרונה’ לנתניהו מי אמר ש’עולם התרבות עומד למות’?! pic.twitter.com/TieSa9DZbx

Itáj Zalait, a kompozíciót létrehozó művész a ynetnek azt mondta, hogy a jelenet jelképezheti Netanjahu vagy a demokrácia utolsó vacsoráját is. Az üres székek Zalait szerint azt jelzik, hogy nincsenek mellette olyan miniszterek, akikben meg lehetne bízni.

„Miközben az ország vezetője egyedül élvezi ezt a hatalmas bőséget, egymillióan munkanélküliek, az emberek éhesek, elvesztették bevételeiket, s nagy részük a kultúra világában dolgozott. Közülük többen segítettek az alkotásban”

— mondta Zalait, aki már máskor is létrehozott politikai tartalmú, alkalmi köztéri szobrokat.

Izraelben az utóbbi hetekben szinte mindennapossá váltak a kormány és a kormányfő elleni tüntetések. A tiltakozók a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra adott kormányzati választ bírálják, s azzal vádolják Izrael több mint egy évtizede hatalmon lévő vezetőjét, hogy rombolja az ország demokratikus hagyományait.

Folytatódtak a Netanjahu-ellenes tüntetések Izraelben

Szombat este több mint százötven útkereszteződésben és autópálya fölötti hídon zajlottak tüntetések a nyár elején megalakult, radikális „fekete zászlós mozgalom” szervezésében.