Putyin hiperszonikus fegyverrel készül felszerelni az orosz hadiflottát

„Egyedülálló fölényt és harcképesség-növelést fogunk elérni” – ígérte egy flottafelvonuláson az orosz elnök.

Az orosz hadiflotta hiperszonikus fegyverrel való felszerelésére tett ígéretet Vlagyimir Putyin az MTI szerint. Az orosz elnök a haditengerészet napja alkalmából megrendezett szentpétervári flottafelvonuláson beszélt erről vasárnap.

„Egyedülálló fölényt és harcképesség-növelést fogunk elérni a digitális csúcstechnológiák, a világon egyedülálló hiperszonikus csapásmérő rendszerek, a pilóta nélküli tengeralatti szerkezetek, a védelem leghatékonyabb eszközeinek széles körű bevezetésével”

— jelentette be Putyin.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy sikerrel közeledik a végéhez a Cirkon hiperszonikus haditengerészeti rakéta fejlesztése. A tárca szerint az Admiral Gorskov fregattról végrehajtott tesztindítások igazolták a rakéta hatótávolságára és találati pontosságára vonatkozó „egyedülálló” taktikai és műszaki tulajdonságait, valamint azt, hogy hiperszonikus sebességgel repül.

Putyin az orosz parlament két háza előtt tavaly februárban elmondott beszédében azt állította, hogy a hangsebesség mintegy kilencszeresét elérő Cirkon több mint ezer kilométeres hatósugárban képes szárazföldi és vízfelszíni célok megsemmisítésére. Ilyen rakétákkal Jaszeny-M és Husky típusú tengeralattjárókat és felszíni hajókat terveznek felszerelni az orosz haditengerészetnél.

Ahogy cikkünkben beszámoltunk róla, az elnök már korábban is büszkélkedett az orosz hiperszonikus fegyverek fejlesztési folyamataival. Júniusban azt mondta, hogy a történelem folyamán első ízben fordul elő, hogy Moszkva a csúcstechnológiájú fegyverek kifejlesztésében megelőzte a többi országot.

Putyin hiperszonikus rakétáival büszkélkedett

Az orosz elnök egy interjúban elmondta, hogy jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik olyan védelmi rendszerrel, amely megállíthatná az orosz hiperszonikus rakétákat.