Putyin hiperszonikus rakétáival büszkélkedett

Az orosz elnök egy interjúban elmondta, hogy jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik olyan védelmi rendszerrel, amely megállíthatná az orosz hiperszonikus rakétákat. 

Korábban az orosz elnök azt állította, hogy az orosz hiperszonikus fegyver megjelenése fölöslegessé tette mindazokat a kiadásokat, amelyeket más országok Oroszország katonai feltartóztatására fordítottak, és hogy a történelem folyamán első ízben fordul elő, hogy Moszkva a csúcstechnológiájú fegyverek kifejlesztésében megelőzte a többi országot.

„Meg fog jelenni (a hiperszonikus fegyver a vezető katonai hatalmak arzenáljában). De úgy gondolom, hogy kellemes meglepetést tudunk majd okozni partnereinknek azzal, hogy mire megjelenik náluk ez a fegyver, nálunk nagy valószínűséggel megjelenik a fegyverrel való küzdelem eszköze”

– jelentette ki Vlagyimir Putyin egy interjúban.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség összefoglalója szerint az orosz hadseregnél a tavalyi év végén állt fel az első hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard interkontinentális rakétarendszerrel rendelkező ezred.

Jelenleg is zajlik más hiperszonikus fegyverrendszerek, egyebek között a Cirkon hajóelhárító szárnyas rakéta és a Szarmat hadászati rakétarendszer tesztelése.

„Amikor megszűnt a Szovjetunió, megkezdődött egy arra irányuló kísérlet, hogy azok, akik a hidegháború győzteseinek tekintették magukat, maguk alá rendezzék át a világot. Lényegében elkezdték semmibe venni a nemzetközi jogban létrejött normákat és átszabni a világot”

– fejtegette Putyin annak indoklására, hogy miért volt szüksége Moszkvának a hiperszonikus fegyver létrehozására.

Putyin szerint Oroszország és az Egyesült Államok között paritás áll fent a nukleáris fegyverek terén, mind a robbanótöltetek, mind a hordozóeszközök tekintetében, de az csúcstechnológiájú fejlesztésekben „kétségtelenül” Moszkva vezet. Jelenleg az Egyesült Államok nem rendelkezik hiperszonikus rakétával, sem pedig azt hatástalanítani képes védelmi rendszerrel.

How Hypersonic Weapons Created A New Arms Race

Hypersonic weapons travel more than five times the speed of sound and can evade traditional missile defense systems.It’s no wonder why Russia, China and the …