A járvány által leginkább sújtott területeken söpör végig a szezon első hurrikánja, a Hanna

Egy szép zsidó női nevet kapott az idei atlanti szezon első hurrikánja. A Hanna életveszélyes hullámokat korbácsolt fel, és erős széllökéseket, valamint heves esőt hozott, amikor elérte a koronavírus-járvány által súlyosan érintett Texas déli részét.

A Hanna a Padre-szigetnél ért partot helyi idő szerint szombaton délután, aztán több mint egy órával később ismét Kennedy megyében, majd Corpus Christi és Brownsville települések felé vette az irányt.

A hurrikán, bár a Saffir-Simpson ötfokozatú skálán első fokozatúnak számít, 145 kilométer per órás széllökésekkel érkezett, és több ház tetejét levitte. Több tízezer háztartásban nincs áram.

Greg Abbott texasi kormányzó 32 megyére hirdetett katasztrófahelyzetet a Hanna hurrikán miatt. A politikus szerint a világjárvány a katasztrófaelhárítók munkáját megnehezíti.

„Bármely hurrikán hatalmas kihívás elé állít bennünket” – mondta Abbott, hozzátéve: „ez a kihívás bonyolult és még súlyosabb, miután egy olyan területen söpör végig, amelyet a leginkább sújtott a Covid-19″.

Corpus Christi polgármestere pedig arról beszélt: „Nem érzem, hogy kimerültem volna, vagy elfogyott volna az üzemanyag azért, mert öt hónapja küzdünk a Coviddal”. Joe McComb szerint

„tudjuk egyszerre a kettőt csinálni, és mindkettőt le fogjuk győzni”.

Az Országos Hurrikán Központ (National Hurricane Center – NHC) arra figyelmeztetett, hogy „életveszélyes hullámokra lehet számítani Texas partvidékén Port Mansfieldtől Sargentig”, és arra kérte a helyi lakosokat, hogy fogadják meg a katasztrófaelhárítók tanácsait.

A hurrikán várhatóan Houston környékén halad el. Villámárvizek is kialakulhatnak.

A szakemberek szerint a vihar várhatóan gyorsan gyengül majd, ahogy tovább halad a szárazföld belseje felé, és várhatóan Mexikó északkeleti része felé tart majd.

Ezzel egy időben már közeledik Hawaii felé Csendes-óceánon a Douglas hurrikán. Ott is rendkívül erős széllökésekre, árvizekre és veszélyesen nagy hullámzásra kell számítani.

A Douglas az előrejelzések szerint helyi idő szerint vasárnap éri el a csendes-óceáni szövetségi államot és végigvonul a szigetláncon. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy otthonaikban keressenek biztonságos helyet, ha lehet.

Donald Trump amerikai elnök mikroblogján azt írta, hogy a kormányzat intenzíven figyelemmel követi a viharokat. „Továbbra is szorosan együttműködünk mindkét állammal” – fogalmazott az államfő.

Texasban már amúgy is rendkívül súlyos volt a helyzet a koronavírus-járvány miatt. A déli szövetségi államban több mint 380 ezer ember fertőződött meg, akik közül ötezer meghalt.

A Hanna egyébként minden idők legkorábbi atlanti hurrikánja. Az előző rekordot a Harvey tartotta, amely 2005. augusztus 3-án ért partot.

Apokalipszis most: zöld támadás a szabadság és az értelem ellen

A klímapánik nem a környezetről, a Föld iránti aggódásról szól, hanem kapudrog egy eltervezett, ökoszocialista gazdaságpolitikához. Seres László publicisztikája.