A koronavírus felboríthatja a chilei magánnyugdíjrendszert

Sebastián Pinera chilei államfő kész aláírni a parlament által elfogadott törvényt, amelynek értelmében az állampolgárok még nyugdíjba vonulásuk előtt egy alkalommal kivehetik az országos nyugdíjalapba eddig befizetett megtakarításuk tíz százalékát, ezzel enyhítendő a Covid-19 járvány miatt kialakult nehéz anyagi helyzetüket – jelentette be a latin-amerikai ország elnöki hivatala.

Az erről szóló törvényjavaslatot az ellenzék nyújtotta be, a kormány viszont élesen ellenezte. Ez utóbbi korábban azzal érvelt, hogy a jogszabály következtében jelentősen csökkenni fognak a jövendő nyugdíjak, ezért valamiféle alternatív gazdasági intézkedéseket javasolt a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági, szociális nehézségek enyhítésére.

A kormány abban bízott, hogy a törvény elfogadása esetén az elnök megvétózza majd vagy az alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály esetleges „megfúrásának” a reményében.

A lakosság körében ugyanakkor rendkívül népszerűvé vált az ellenzék által kidolgozott indítvány, annyira, hogy a kormánytagok még a parlamentben helyet foglaló kormánypárti képviselőiket sem tudták meggyőzni arról, szavazzanak a törvényjavaslat ellen. Végül a parlament nagy többséggel elfogadta, s e fejleményt az ellenzéki erők „történelmi jelentőségűnek” minősítették.

Az elnök mindennek a tudatában végül csütörtökön hajlandónak bizonyult jóváhagyását adni a törvényre. Kétségtelenül alapvető változást hozhat az új törvény a jelenleg érvényben lévő – az Augusto Pinochet diktatúrája (1973-1990) idején, 1980-ban bevezetett – nyugdíjrendszerben.

Az állampolgároknak ugyanis ma fizetésük tíz százalékát minden hónapban be kell fizetniük a nyugdíjalapokat kezelő magánvállalatok (AFP) pénztáraiba, e cégek pedig befektetik a pénzeket a piacokon.

Ebből származó nyereségeik ugyanakkor nem tükröződnek később a magánemberek nyugdíjának a mértékében – hívják fel a figyelmet a szakértők.

A chilei ellenzék már régóta sürgeti a mostani – az egyéni befizetések „tőkésítését” alkalmazó – szabályozás reformját, és inkább a vegyes modell bevezetését javasolják a nyugdíjmegtakarítások kezelése terén.

Káosz Chilében: vissza a marxizmushoz?

A milliós tüntetések elfeledtetik, hogy nem a szocializmus, hanem a szabadpiaci reformok húzták ki az országot a szegénységből. Gyenge Dániel elemzése.