Izrael rendkívüli koronavírus-törvényt fogadott el

Az új rendelkezés szerint a kormány ellenőrzés nélkül hozhat sürgős intézkedéseket a járvány megfékezése és kezelése érdekében. 

A Knesszet szerdán megszavazta a „nagy koronavírus-törvényt”, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapotot hirdessen, vagy különleges intézkedéseket hozzon anélkül, hogy egyeztetne a parlament koronavírus bizottságával – számolt be a The Jerusalem Post.

A törvényt 48 képviselő támogatta és 35-en szavaztak ellene. Bár a kormányzat képes lesz rendkívüli rendelkezések meghozatalára, a koronavírus bizottság visszamenőlegesen megszüntetheti ezeket.

Az izraeli vezetés mindig hatvan napra hirdetheti meg a rendkívüli állapotot, majd 2021 júniusában a törvény automatikusan megszűnik. A kormányzat megszüntetheti a rendkívüli állapotot, amennyiben lényegesen javul a járványhelyzet.

A rendkívüli helyzet alatt a kormány felhatalmazást kap arra, hogy szigorításokat vezessen be anélkül, hogy azokat a Knesszet elé kellene terjesztenie. Yesh Atid párt megpróbálta elérni, hogy hatvan helyett harminc nap legyen a meghirdethető időszak.

A törvény ugyan nem teszi lehetővé, hogy a kormány megakadályozza a tüntetéseket, viszont a szigorított zónákban lévő embereket a rendőrség megakadályozhatja abban, hogy elhagyják a zónát.

A korábbi ideiglenes törvénnyel ellentétben ez a verzió nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség bírósági engedély nélkül magánterületre is. behatoljon.

Izraelben a hírszerzés nyomon követheti a vírusfertőzötteket

A Sin Bet a diagnózist megelőző két hét mobiltelefonos adatai alapján térképezi fel a vírushordozók mozgását.