Izraelben a hírszerzés nyomon követheti a vírusfertőzötteket

Jóváhagyta hétfőn az izraeli parlament azt a javaslatot, amely lehetővé teszi a belföldi elhárítás számára, hogy jövő januárig nyomon kövesse az új típusú koronavírussal megfertőződött embereket.

A Sin Bet már korábban is többször kapott erre felhatalmazást. A hétfő esti szavazás értelmében erre a hírszerző szervezetnek 2021 januárjának végéig lesz lehetősége.

A Sin Bet a diagnózist megelőző két hét mobiltelefonos adatai alapján térképezi fel a vírushordozók mozgását. A javaslat támogatói szerint ez kulcsfontosságú a járvány terjedésének feltartóztatásához. Jogvédők szerint viszont az ilyen megfigyelés sérti az egyéni szabadságjogokat, és az izraeli legfelsőbb bíróság is arra szólította fel a kormányt, hogy terjesszen elő törvényjavaslatot, amely jogilag rendezi a megfigyelést.

Az új törvény értelmében a parlament nagyobb ellenőrzési jogkört kap, mert a kormánynak háromhetente kérvényeznie kell a megfigyelési program meghosszabbítását, és csak akkor alkalmazható a nyomkövetés, ha a napi új fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat.

A megfigyeltek emellett panaszt tehetnek, ha úgy gondolják, hogy a nyomkövetési adatok hibásak.

A parlament egyúttal felszólította az egészségügyi minisztériumot, hogy álljon elő frissített okostelefonos applikációval, amelyen keresztül a Sin Bet megfigyelése nélkül is nyomon követhető a járvány terjedése.

A Knesszet koronavírus bizottsága hétfőn megszavazta az uszodák és strandok hétvégi nyitva tartásának engedélyezését, szembe menve egy múlt héten hozott kabinethatározattal, ami ezeket a helyszíneket a járvány megfékezése érdekében a hétvégékre bezáratta volna.

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid (Jes Atid-Telem) egyébként hétfőn távozásra szólította Benjamin Netanahu miniszterelnököt, amiért nem tudja megfelelően kezelni az Izraelt sújtó jelenlegi egészségügyi és gazdasági válságot.

Hétfőn 1500-zal emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben. A koronavírus halálos áldozatainak száma 415.

Karantén újratöltve: irányt vesztett a járványkezelés Izraelben

A vírus kontrollját a szabad mozgás mellett nehezíti, hogy a megbetegedések többségének gócpontjai egyáltalán nem ismertek. Nagy Gabriella tel-avivi beszámolója.