A tálib lázadók augusztusban készek tárgyalni a kabuli kormánnyal

A tálib lázadók bejelentették csütörtökön, hogy augusztusban készek tárgyalni az afgán kormánnyal.

A radikálisok egyik szóvivője, Szuhail Sahín Twitter-üzenetben leszögezte: a tárgyalások feltétele a sikeres fogolycsere a tálibok és Kabul között. Kiemelte, hogy a maguk részéről készek elengedni az afgán biztonsági erők tálib fogságban lévő tagjait, amennyiben Kabul elengedi a még náluk levő tálib foglyokat, akiknek a neve egy korábban átadott listán szerepel.

A radikálisok a július végén kezdődő, háromnapos iszlám ünnep, Íd al-Adha után kezdenék meg az egyeztetéseket, de Sahín közlése értelmében a fogolycserére készek még az ünnep előtt.

A fogolycserét az Egyesült Államok és a tálibok közt február végén, Dohában aláírt békemegállapodás írja elő. Az egyezmény értelmében Kabulnak ötezer tálib foglyot, a táliboknak pedig ezer afgán katonát és kormányzati alkalmazottat kell elengedniük. Noha a felek már több fogolycserét bonyolítottak le, az előírt számot még nem érték el, korábban pedig az afgán kormány részéről azt mondták, a tálibok listáján több olyan magas rangú parancsnok szerepel, akik közül többen véres merényletekben vettek részt.

Kabul eddig 4400, a tálibok pedig 864 foglyot engedtek el.

Ötezer tálib rabot engednek szabadon Afganisztánban

A tálibok tiltakoznak, a jogvédők aggódnak.

A tálibok által a szerződésben vállalt egyik kötelezettség, hogy nem engedik, hogy Afganisztán szélsőséges csoportok menedékhelyévé váljék, valamint tartózkodnak az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők elleni támadásoktól.

Az afgánközi tárgyalásokat is szorgalmazó megállapodás végső célja a külföldi katonák kivonása az országból.

A tálibok és Kabul közt idén már többször elindultak majd megszakadtak a megbeszélések, elsősorban a fogolycsere miatt. Nemrég az ENSZ reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések júliusban újraindulnak.

A radikálisok mindazonáltal nem hagytak fel az afgán biztonsági erők elleni támadásokkal, az elmúlt időszakban pedig Kabul is fokozta a lázadók elleni akciókat.

Legutóbb legalább 45 ember vesztette életét, többen közülük civilek az afgán légierő radikális iszlamista tálibokra mért légicsapásában az Iránnal határos nyugat-afganisztáni Herát tartományban.

A lázadók és a kabuli vezetés közötti béketárgyalások beindításán fáradozó Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja csütörtökön határozottan elítélte az előző nap történteket.

„Herátban a felvételek és a szemtanúk beszámolói szerint sok polgári személy, köztük gyerekek is áldozatul estek egy afgán légicsapásnak. Elítéljük a támadást, és támogatunk egy vizsgálatot” – írta Twitter-oldalán Khalilzad. Az Egyesült Államok mindemellett sajnálkozását fejezi ki a szélsőségesek nemrég végrehajtott támadásai miatt – tette hozzá.

Ne legyünk meglepve, ha ismét tálib rémuralom kezdődik Afganisztánban

Ha a terror nem is gyűrűzik Afganisztán és Pakisztán határain túl, újabb százezres menekülthullám indulhat el Európa felé. Eperjesi Ildikó elemzése.