Ötezer tálib rabot engednek szabadon Afganisztánban

Asraf Gáni afgán elnök elrendelte ötezer tálib fogoly szabadon engedését két szakaszban – jelentette be Szedik Szedikki elnöki szóvivő a Twitteren szerdán.

Először 1500 tálib rab nyeri vissza szabadságát. A gesztus célja, hogy lendületet adjon az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalásoknak – tette hozzá Szedikki.

További 3500 embert azt követően engednek el, hogy megkezdődtek a tárgyalások. Szabadulásuk feltétele, hogy érezhetően csökkenjen az erőszak Afganisztánban.

Az első rabok szombaton hagyhatják el a Parvan börtönt. Ezt követően naponta 100 tálib foglyot engednek el. A kiválasztáskor figyelembe veszik a rab korát, egészségügyi állapotát és a büntetéséből letöltött időt. A foglyok távozáskor írásos nyilatkozatot tesznek arról, hogy nem térnek vissza a harcmezőre.

A második szakaszban – a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások kezdetét követően – kéthetente ötszáz, összesen pedig 3500 embert engednek majd el.

Ne legyünk meglepve, ha ismét tálib rémuralom kezdődik Afganisztánban

Ha a terror nem is gyűrűzik Afganisztán és Pakisztán határain túl, újabb százezres menekülthullám indulhat el Európa felé. Eperjesi Ildikó elemzése.

A tálibok azonban az Egyesült Államokkal február 29-én kötött dohai megállapodásban a kabuli kormánnyal folytatandó a béketárgyalások feltételeként szabták meg az ötezer rab szabadságának visszaadását. Cserében ezer afgán fogoly elengedését helyezték kilátásba. Szuhail Sahín, a felkelők politikai szóvivője azt mondta szerdán, hogy nem kerül sor a március 10-ére kitűzött informális találkozóra a kormány képviselőivel, mert nem teljesítették követelésüket. Sahín hangoztatta: a rabok feltételes szabadon engedése szembemegy a dohai megállapodással.

„Világosan le van írva a békeegyezményben, hogy először elengednek ötezer foglyot, aztán kezdődnek meg a tárgyalások”

— mondta. Hozzátette, hogy a tálibok nem egyeznek bele a rabok feltételes szabadon engedésébe.

Sahín egyúttal aláhúzta: a szabadon engedett foglyok között kell lenniük azoknak, akiknek neve szerepelt egy amerikai tisztségviselőknek korábban átadott listán. A szóvivő hozzátette: a rabokat egy sivatagban vagy a börtönben kell átadni azt követően, hogy egy tálib bizottság ellenőrizte személyazonosságukat.

Az afganisztáni független emberi jogi bizottság aggodalmát fejezte ki a fogolycsere miatt.

A dohai megállapodás értelmében Washington biztonsági garanciákért cserében beleegyezett abba, hogy az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból. Az egyezményben egyúttal felszólították az afgánokat a béketárgyalások megkezdésére.