A szövetségi rendfenntartók nem vonulnak ki az oregoni Portland városából

A tárcavezető egy kedd esti sajtókonferenciáján már közölte, hogy a rendfenntartók továbbra is megvédik az emberek életét és vagyonát, illetve a szövetségi tulajdonban lévő épületeket, emlékműveket, szobrokat.

A nyugati parti Oregon legnagyobb városában 55-ik napja tartanak az erőszakba torkolló tüntetések. A megmozdulásokat eredetileg a rendőri erőszak ellen hirdették meg, ám napok óta gyújtogatások és lövöldözések jellemzik a közbiztonsági helyzetet. Az erőszakos tüntetők megtámadták a július elején a városba érkezett szövetségi rendfenntartókat, szerdán pedig kiderült, hogy az interneten 38 rendőr személyes adatait is nyilvánosságra hozták, arra biztatva az embereket, hogy támadják meg őket és a családtagjaikat.

A belbiztonsági minisztérium „erőszakos anarchistáknak” minősítette a tüntetőket, a város demokrata párti polgármestere, Ted Wheeler és az állam szintén demokrata párti kormányzója, Kate Brown a szövetségiek kivonását követeli, arra hivatkozva, hogy „kemény kézzel” lépnek fel és jelenlétük csak fokozza az erőszakot.

Shelby Talcott on Twitter: „Part of the wood protecting the courthouse in Portland has been broken and a man is trying to make the hole bigger while bashing the wall inside.Meanwhile, people continue to bring the fencing back.Police have still not returned. pic.twitter.com/tUew07YIgo / Twitter”

Part of the wood protecting the courthouse in Portland has been broken and a man is trying to make the hole bigger while bashing the wall inside.Meanwhile, people continue to bring the fencing back.Police have still not returned. pic.twitter.com/tUew07YIgo

A liberális The New York Times című napilap szerdai, portlandi keltezésű riportjában arról írt, hogy a városban és környékén az aktivisták a lazán szerveződő antifa nevű – magát antifasisztának hirdető – csoportokkal fognak össze, s állítólagos céljuk „a rendőrség militarizálása” elleni küzdelem. A lap megjegyezte: néhány aktivista „anarchista taktikát” alkalmaz és a tüntetéseken jelen vannak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aktivistái is.

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „Rioters have set fire to the Portland federal courthouse. #PortlandRiots #antifa pic.twitter.com/1BZrPpv2fd / Twitter”

Rioters have set fire to the Portland federal courthouse. #PortlandRiots #antifa pic.twitter.com/1BZrPpv2fd

A szövetségi kormányzat nemcsak Portlandba tervez rendfenntartókat küldeni, hanem Chicagóba és New Yorkba is. Megítélésük szerint ugyanis ebben a két nagyvárosban nem a tüntetők vandalizmusa okoz gondot, hanem a köztörvényes bűncselekmények eluralkodása. Mindkét városban demokrata párti a polgármester és elutasítja a szövetségi segítséget. Lori Lightfoot, Chicago polgármestere – aki eddig minden szövetségi támogatást elutasított – szerdai sajtótájékoztatóján már úgy nyilatkozott: a szövetségi kormányzat pénzbeli segítségét elfogadja, de azt utalják át a helyi szerveknek.

Kedden este Chicagóban ismeretlen tettesek egy autóból egy helyi temetés résztvevőire lőttek, a lövöldözés nyomán 15 ember sebesült meg, néhányuk állapota válságos. A Chicago Tribune című helyi lap összesítése szerint péntek estétől hétfő reggelig 71 embert lőttek meg, és 12-en belehaltak a sebesüléseikbe.

Ütőképes kommunisták: jó ötlet-e terrorszervezetnek minősíteni az Antifát?

Az Antifa valódi veszélyessége azon a szimpátián mérhető, ami a főáramlatú politikai, akadémiai és médiaközegben övezi. Seres László publicisztikája.