A szövetségi rendfenntartók nem vonulnak ki az oregoni Portland városából

A tárcavezető egy kedd esti sajtókonferenciáján már közölte, hogy a rendfenntartók továbbra is megvédik az emberek életét és vagyonát, illetve a szövetségi tulajdonban lévő épületeket, emlékműveket, szobrokat.

A nyugati parti Oregon legnagyobb városában 55-ik napja tartanak az erőszakba torkolló tüntetések. A megmozdulásokat eredetileg a rendőri erőszak ellen hirdették meg, ám napok óta gyújtogatások és lövöldözések jellemzik a közbiztonsági helyzetet. Az erőszakos tüntetők megtámadták a július elején a városba érkezett szövetségi rendfenntartókat, szerdán pedig kiderült, hogy az interneten 38 rendőr személyes adatait is nyilvánosságra hozták, arra biztatva az embereket, hogy támadják meg őket és a családtagjaikat.

A belbiztonsági minisztérium „erőszakos anarchistáknak” minősítette a tüntetőket, a város demokrata párti polgármestere, Ted Wheeler és az állam szintén demokrata párti kormányzója, Kate Brown a szövetségiek kivonását követeli, arra hivatkozva, hogy „kemény kézzel” lépnek fel és jelenlétük csak fokozza az erőszakot.

No Title

Part of the wood protecting the courthouse in Portland has been broken and a man is trying to make the hole bigger while bashing the wall inside.Meanwhile, people continue to bring the fencing back.Police have still not returned. pic.twitter.com/tUew07YIgo

A liberális The New York Times című napilap szerdai, portlandi keltezésű riportjában arról írt, hogy a városban és környékén az aktivisták a lazán szerveződő antifa nevű – magát antifasisztának hirdető – csoportokkal fognak össze, s állítólagos céljuk „a rendőrség militarizálása” elleni küzdelem. A lap megjegyezte: néhány aktivista „anarchista taktikát” alkalmaz és a tüntetéseken jelen vannak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aktivistái is.

No Title

Rioters have set fire to the Portland federal courthouse. #PortlandRiots #antifa pic.twitter.com/1BZrPpv2fd

A szövetségi kormányzat nemcsak Portlandba tervez rendfenntartókat küldeni, hanem Chicagóba és New Yorkba is. Megítélésük szerint ugyanis ebben a két nagyvárosban nem a tüntetők vandalizmusa okoz gondot, hanem a köztörvényes bűncselekmények eluralkodása. Mindkét városban demokrata párti a polgármester és elutasítja a szövetségi segítséget. Lori Lightfoot, Chicago polgármestere – aki eddig minden szövetségi támogatást elutasított – szerdai sajtótájékoztatóján már úgy nyilatkozott: a szövetségi kormányzat pénzbeli segítségét elfogadja, de azt utalják át a helyi szerveknek.

Kedden este Chicagóban ismeretlen tettesek egy autóból egy helyi temetés résztvevőire lőttek, a lövöldözés nyomán 15 ember sebesült meg, néhányuk állapota válságos. A Chicago Tribune című helyi lap összesítése szerint péntek estétől hétfő reggelig 71 embert lőttek meg, és 12-en belehaltak a sebesüléseikbe.

Ütőképes kommunisták: jó ötlet-e terrorszervezetnek minősíteni az Antifát?

Az Antifa valódi veszélyessége azon a szimpátián mérhető, ami a főáramlatú politikai, akadémiai és médiaközegben övezi. Seres László publicisztikája.