Az izraeli főrabbi enyhítene a zsinagógák szigorú korlátozásain

Izrael askenázi főrabbija, David Lau levelet írt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Juli Edelstein egészségügyi miniszternek (Likud) arra kérve őket, hogy vizsgálják felül a zsinagógák látogatására vonatkozó korlátozást – írja az Új Kelet online.

A jelenleg érvényben lévő rendeletek szerint adott esetben az imahelyeken legfeljebb tíz fő tartózkodhat, maszkot kell hordaniuk és tartaniuk kell a két méter távolságot egymástól – emlékeztet a magyar nyelvű izraeli lap.

Lau rabbi azt állítja, hogy a rendelet nem veszi figyelembe az egyes vallási intézmények méretét, és arra kérte a politikai vezetést, hogy értsék meg, hogy a hívők a zsidó nagy ünnepek előtt a következő két hónapban nagyobb számban akarnak majd a zsinagógákba látogatni.

„Abból amit látok és tudok, a zsinagógák látogatói nagyon szigorúan követik az előírásokat” – írta Lau a levelben. „És figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az embereknek csak nagyon kis százaléka fertőződött meg ezeken a helyeken.”

Szerda reggelre egyébként 54663-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Kedden rekord számú 1977, éjfél óta 303 új esetet regisztráltak.

663 beteget kezelnek kórházban. 259 állapota súlyos, közülük 82 lélegeztetőgépre szorul, 128 állapota pedig közepesen súlyos. Az aktív esetek száma 31313, a felgyógyultaké 22920 míg az elhunytaké 430.

Harc az éttermekért: politikai válság nehezíti a vírus kezelését Izraelben

A konfliktusok elől kihátráló Beni Ganz az utolsó, aki képes lenne profitálni a kialakult helyzetből. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.