„Arcvesztés nélkül”: ezért fogadta el Orbán az EU-záródokumentumot

Törölték a jogállamisági mechanizmusra vonatkozó szövegrészt az EU-csúcstalálkozón a záródokumentumból – írta blogjában a Politico című brüsszeli hírportál az Európai Tanács találkozóján született kompromisszumra utalva.

Az uniós tagországok vezetői közötti megállapodás bejelentése előtt készült írás szerint a záródokumentum végleges változatában jelentősen tompították Charles Michel korábbi szövegjavaslatát, amely azt mondta volna ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehet részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól.

Az utolsó szövegváltozat csak cikkelyként megemlítve utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére, bár azt hozzáteszi: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték – írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a gazdasági helyreállítási alap (Next Generation EU) védelmére vonatkozó „feltételrendszert”, a lehetséges szankciókat pedig az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni – írták a cikkben.

A portál szerint azt a bekezdést is törölték, amely felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

A Politico idézett egy meg nem nevezett forrást, akinek megfogalmazása szerint a dokumentum új szövege így Orbán Viktor számára is „arcvesztés nélkül elfogadható”.

Megvan az uniós költségvetés, felpuhították a jogállamiság számonkérését

Orbán Viktor szerint Magyarországnak és Lengyelországnak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, és megvédte nemzeti büszkeségét az EU-csúcson.