Netanjahu jókívánságait küldte Orbán Viktornak

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter videót posztolt hivatalos Facebook-oldalára, amelyen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel való találkozása látható.

Miután felvették a megfelelő távolságot a koronavírus lehetséges terjedésének megelőzése céljából, Netanjahu kijelenetette Szijjártóra utalva, hogy

„Ön a Magyarország és Izrael közötti barátság bajnoka. Magyarország többször is kiállt Izrael mellett az EU-ban és számos nemzetközi fórumon. Ezt nagyra értékeljük! Remélem, ezután is tovább erősíthetjük majd a szövetségünket és a barátságunkat.”

Az izraeli miniszterelnök hozzátette,

„jókívánságaimat küldöm Orbán miniszterelnök úrnak is.”

Szijjártó megköszönte Netanjahu szavait, majd így fogalmazott:

„Szeretném személyesen átadni a magyar miniszterelnök üdvözletét. Figyelemmel kísértük a közelmúlt fejleményeit és látjuk, hogy számos nemzetközi erő próbál viszályt szítani a két ország között, de a mai találkozó után csalódást kell nekik okoznunk.”

Netanjahu a videó szerint erre megjegyezte, hogy „ez egy pozitív csalódás.”

Mint azt lapunk is megírta, Szijjártó látogatása során két egyezményt is megkötött Izraellel. Az egyik a magyar-izraeli űrkutatási együttműködés fokozására vonatkozik, míg a másik megállapodás a Magyarországon tanuló izraeli tanulók ösztöndíjprogramját érinti.

A látogatás során a külgazdasági- és külügyminiszter tisztázta,

„barátságunk és partnerkapcsolatunk folytatódik és erősebb, mint valaha. Magyarország elkötelezett marad Izrael irányában”.

Szijjártó Péter Jeruzsálemben: „Sosem fogunk támogatni Izraellel szemben előítéletes határozatokat”

Az izraeli külügyminiszter szerint egyetértés alakult ki arról kollégájával, hogy Irán nukleáris programja és regionális törekvései jelentik a legnagyobb fenyegetést a békére.