Kanye West elsírta magát első választási kampányrendezvényén

Az amerikai rapper július 4-én jelentette be, hogy indul az elnökségért. 

Kanye West ígéretet tett arra, hogy egymillió dollárt kapnak mindazok, akik gyermeket vállalnak — feltéve, ha ő lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Emellett hosszasan beszélt hitéről, az abortuszról és a nemzetközi kereskedelem kérdéseiről is első bemutatkozó kampányeseményén vasárnap Dél-Karolinában.

A népszerű zenész július 4-én jelentette be, hogy indul az amerikai elnökségért. Feleségével — a reality showkból ismert Kim Kardashian Westtel — régóta a média figyelmének középpontjában áll, és nem első alkalommal okozott meglepetést. A férfi az elmúlt hónapokban többször arról beszélt, hogy megváltozott az élete, amióta alvilági életmódját maga mögött hagyta és hite került az első helyre.

Már 2015-ben is beszélt arról, hogy szívesen elfoglalná a Fehér Házat, de elnöki ambícióit sokan kétségekkel fogadták, és mivel több államban is lekéste az induláshoz szükséges regisztrációt, kérdéses, hogy mekkora eséllyel vághat neki az idei kampánynak.

Kanye West bemutatkozó beszéde előtt gospel énekesek léptek színpadra. Majd a férfi golyóálló mellényben, és rendhagyó, „2020”-at ábrázoló frizurával lépett a pár száz fős közönség elé.

Az abortusz témáját említve elmondta, hogy majdnem szülei is a beavatkozás mellett döntöttek édesapja túlzott munkaleterheltsége miatt.

Ennél a pontnál West könnyei megjelentek. „Én is majdnem megöltem a lányomat!” — kiabálta.

Noha szerinte továbbra is legitimnek kellene maradnia a terhesség megszakításoknak az Egyesült Államokban, anyagi segítséggel kellene arra ösztönözni az anyákat, hogy ezeket elkerüljék.

„Minden gyerekes kap egymillió dollárt” — jelentette be nagyvonalú ígéretét.

Ezután West szóba hozta az abolicionista Harriet Tubman nevét is, akit sokan az amerikai történelem egyik rabszolga felszabadító hőseként tartanak számon. Az elnökjelölt-aspiráns viszont azt mondta, hogy szerinte az afroamerikai nő valójában „sosem szabadította fel a rabszolgákat, csak más fehér embereknek dolgoztatta őket”. Ezen kijelentését a tömegből többen bekiabálásokkal fogadták.

A 43 éves férfi múlt héten szerzett kvalifikicót, hogy Oklahomában indulhasson a választásokon, de újabb 10 ezer aláírásra van szüksége, hogy Dél-Karolinában is felkerüljön neve a szavazólapokra. Korábban amúgy Elon Musk is támogatásáról biztosította a rappert, ám nemrég azt is elmondta, hogy szerinte West 2024-ben jobb esélyekkel indulna az elnöki posztért.

Rejtőzködő kampány – nyerhetnek-e a demokraták novemberben?

Joe Biden hiába hirdeti magát a közép jelöltjeként, ha a mögötte álló demokrata törvényhozás progresszív irányba fogja őt tolni. Hajdú Tímea írása.