Rabbinikus döntvény: Nyilvánosságra kell hozni a fertőzöttek nevét

El’ad város vezető rabbija, Mordeháj Malka rendkívüli rabbinikus döntvényt hozott, amelyben arra szólította fel a közösséget, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy kik fertőződtek meg, hogy így megakadályozhassák a vírus terjedését – számolt be az Arutz 7.

Erre a rabbi szerint azért van szükség, mert sokan vannak, akik annak ellenére emberek közé mennek, hogy koronavírus fertőzéssel diagnosztizálták őket, és ez vezetett a járvány ismételt fellángolásához.

„A probléma az, hogy egy család képes megfertőzni egy egész épületet. Azt a halakhikus döntvényt hoztam, hogy minden lakóház köteles legyen nyilvánosságra hozni az ott élő betegek nevét. Akkor is meg kell tenni, ha kínos, mert az életmentés minden más megfontolást felülír”

— jelentette ki Malka rabbi.

A rabbi a Talmudból idézve támasztotta alá a döntvényt.

„Ha az emberek nem vigyáznak, előfordulhat, hogy van egy beteg a lakóépületben, akiről nem is tudsz. Ha a gyerekedet elküldöd a beteghez akkor az akár elkaphatja, és elterjesztheti a vírust. Így a nevek nyilvánosságra hozása életeket menthet.”

A kilencmilliós Izraelben eddig csaknem 50 ezer koronavírusos fertőzöttet találtak, akik közül négyszáz ember meghalt. Az ultraortodox települések különösen érintettek.

Ultraortodox rabbinikus vezető: ezért lettünk száműzve zsinagógáinkból

Chaim Kanievsky rabbi szerint a látogatók túlságosan szabadon, a hely szentségéhez méltatlan módon használják mobiltelefonjainkat az imahelyeken.