Gyűlöletbűncselekmény miatt nyomoznak egy SS emlékmű megrongálói ellen

A kanadai rendőrség gyűlöletbűncselekmény gyanújával nyomoz, miután ismeretlenek megrongáltak egy emlékművet, amit az SS-ben szolgált ukrán katonáknak emeltek. 

Megrongáltak egy emlékművet Oakville városában, amit SS-ben szolgált ukrán katonák tiszteletére állítottak. Az ismeretlen elkövetők „náci” feliratot firkáltak az emlékműre. A kanadai rendőrség meglepő bejelentése szerint „gyűlöletbűncselekmény” miatt nyomoznak, mondván a „graffiti egy konkrét csoportot célzott meg”– számolt be a The Daily Wire. 

A kanadai büntetőtörvénykönyv szerint

gyűlöletbűncselekménynek minősül, ha valaki nyilvánosan gyűlöletet kelt bármilyen „beazonosítható csoport” ellen.

Az emlékművet az 1980-as években azoknak az ukrán önkénteseknek az emlékére állították, akik a 2. világháború idején csatlakoztak a Waffen-SS 14. hadosztályához. A Nürnbergi-bíróság a teljes SS-t háborús bűnös szervezetnek nyilvánította, és kimondta, hogy a tagjai háborús bűnöket követtek el. Ennek ellenére

a kanadai kormány engedélyezte az ukrán SS tagok letelepedését az országban, arra hivatkozva, hogy a 14. hadosztályra soha nem bizonyítottak rá konkrét háborús bűnöket.

Bernie Fraber egy kanadai gyűlöletbeszéd-ellenes hálózat tagja azt nyilatkozta, hogy

a kanadai rendőrség félreértette, hogy mit jelent a „gyűlöletbűncselekmény,” és kijelentette, hogy az emlékművön talált graffiti miatt nem érdemes vádat emelni.

Az emlékmű miatt már több vita is kirobbant Kanadában. A Toronto közeli Oakville városában található ukrán temető gondnoka szerint, az emlékmű azoknak a tiszteletére épült, „akik nem tértek vissza”, és szerinte

az ukrán katonák a „kommunizmus ellen harcoltak” az SS-ben.

A temetőben több olyan katona is nyugszik, akik a 14. hadosztály tagjai voltak, majd Kanadában telepedtek le.

Zsidó tömegsírra építenének új ingatlant Ukrajnában

A területen legkevesebb 5 ezer mártír maradványai nyugszanak, az ügyben Izrael nagykövete is felszólalt.