Zsidó tömegsírra építenének új ingatlant Ukrajnában

A területen legkevesebb 5 ezer mártír maradványai nyugszanak, az ügyben Izrael nagykövete is felszólalt. 

Többen felháborodásuknak adtak hangot kedden Ukrajnában, miután kiderült, hogy egy ingatlant készülnek felépíteni a poltavai tömegsír helyén, ahol többségében a Holokauszt áldozatai, valamint a Vörös hadsereg egykori foglyainak maradványai nyugszanak.

1941-ben két hullámban is tömeggyilkosságot követtek el a városban élő zsidósággal szemben. A Jad Vasem Múzeum nyilvántartása szerint az ukrán zsidóság egyik virágzó pontjaként tartották számon a második világháború előtt, és mintegy 12 860 zsidónak adott otthont.

Az ügyben a Zsidó Világkongresszus is megszólalt, és Ronald Lauder arra kérte nyilatkozatában az ukrán kormányt, hogy a halottak emlékéhez méltóan avatkozzon be a folyamatokba.

Múlt héten Joel Lion ukrán nagykövet is arra kérte Poltava polgármesterét Izrael képviseletében, hogy lépjen közbe az ingatlan terveinek eltörléséhez. Hétfőn Twitteren tette közzé levelét.

„Tisztelt Polgármester úr! Azok nevében, akik sosem szólalhatnak fel többé, arra kérem, hogy hallgasson lelkiismeretére és állítsa meg ezt a történelmi igazságtalanságot, valamint hagyják érintetlenül a «Pushkarivski Yart»”

— fogalmazott az izraeli diplomata, aki egyben hangsúlyozta: a zsidó áldozatok mellett nem zsidó származású áldozatok is a tömegsírban fekszenek.

Joel Lion on Twitter: „My letter to the ac. Mayor of #Poltava.Mr. Mayor, in the name of those who cannot speak anymore I’m calling upon your conscience to stop this historical injustice and leave „Pushkarivski Yar” untouched. It is a sacred ground where Jews and Jews were murdered. pic.twitter.com/su2jFKEDJk / Twitter”

My letter to the ac. Mayor of #Poltava.Mr. Mayor, in the name of those who cannot speak anymore I’m calling upon your conscience to stop this historical injustice and leave „Pushkarivski Yar” untouched. It is a sacred ground where Jews and Jews were murdered. pic.twitter.com/su2jFKEDJk

A The Jerusalem Post értesülései szerint az építkezés ellen a helyi zsidó közösség korábban is felemelte a szavát, és egy petíciót is indítottak az ügyben — mindeddig sikertelenül.

Az ukrán városban egyébként nem első alkalommal történik botrány a Holokauszt áldozatainak emlékével kapcsolatban. Tavaly, Adolf Hitler születésének évfordulóján graffitivel firkálták össze a helyi zsidóság tiszteletére emelt emlékművet, és több horogkereszt mellett a náci vezért éltető jelszavakat is ráfirkáltak.