Brit területen küzdhet állampolgárságért az ISIS egykori „menyasszonya”

A brit bíróság engedélyezte Shamima Begumnak, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba, miután a fiatal nőt megfosztották állampolgárságától, amiért Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. Boris Johnson brit miniszterelnök jelezte: kormánya fellebbezni fog a döntés ellen.

A brit bíróság döntése alapján visszatérhet brit földre a húszéves Shamima Begum, aki korábban Szíriába utazott, hogy minden idők egyik legvérszomjasabb terrorszervezetéhez, az Iszlám Államhoz csatlakozzon”menyasszonyként”.

Mint ismert, a terrorcsoport „fénykorában” több országból, köztük nyugati államokból is tucatjával érkeztek a terroristák felhívására fiatal nők, hogy a derék dzsihadisták ne maradjanak oldalborda nélkül.

Később persze ezek a „menyasszonyok” borzasztó szenvedéseknek és bántalmazásoknak, illetve erőszaknak voltak kitéve, vagy éppen fegyvert kellett ragadniuk, illetve öngyilkos merényleteket elkövetniük.

Az egyik legismertebb közülük Begum volt, akinek történetéről korábban is írtunk.

A The Times of Israel szerint idén februárban a brit különleges bevándorlási fellebbezési bizottság (SIAC) még a londoni kormánynak adott igazat, amely megvonta a nőtől a brit állampolgárságot.

A testület azt is hozzátette azonban, hogy nem lehet „igazságos és hatékony fellebbezésre számítani”, és a fiatalasszony nem tölthet be „értelmes szerepet” az eljárásban, mivel egy szíriai menekülttáborban él.

A fellebbviteli bíróság pedig tegnap már úgy döntött, hogy „Ms. Begumnak engedélyezni kell a visszatérést az Egyesült Királyságba annak érdekében, hogy fellebbezzen a döntés ellen, habár olyan felügyelet alá kell vetni, amilyet (a belügyminiszter) megfelelőnek tart”.

Begum, aki London Bethnal Green negyedében élt, mindössze 15 éves volt 2015 februárjában, amikor úgy döntött, hogy két másik hasonló korú iskolatársával együtt elhagyja otthonát, és Szíriába szökik, ahol belép a dzsihadista szervezetbe.

A nő azt állítja, hogy nem sokkal megérkezése után hozzáment egy holland dzsihadistához, aki korábban tért át az iszlám hitre. Tavaly februárban találtak rá Begumra egy szíriai menekülttáborban, amikor már kilenc hónapos terhes volt.

A gyerek azonban meghalt nem sokkal a születése után. A nőnek korábban még két gyereke született, de ők is életüket vesztették alultápláltság miatt az Iszlám Állam uralma alatt.

Sajid Javid akkori brit belügyminiszter megvonta Begumtól a brit állampolgárságot a nemzetbiztonságra hivatkozva, miután a jobboldali média nyomást helyezett rá.

Begum szerint azonban a döntés törvénytelen volt, mivel annak következtében hontalan lett, így a halál, illetve embertelen bánásmód veszélyének lett kitéve.

A nő egyébként bangladesi származású. A bangladesi külügyminiszter azonban jelezte: kormánya még csak fontolóra sem veszi, hogy bangladesi állampolgárságot adjon neki.

Daniel Furner, a nő ügyvédje úgy véli: védencének soha nem volt lehetősége arra, hogy a saját szempontjából mondja el a történetét, emiatt aztán a brit kormány döntése igazságtalan.

A Liberty emberi jogvédő szervezet üdvözölte a bíróság mostani döntését, mondván: „az igazságos eljáráshoz való jog az nem olyasvalami, amit a kormány kénye-kedve szerint elvehet”.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője útján fejtette ki, hogy

a brit kormány „keserűen csalódott”, és keresi a fellebbezés lehetőségét annak érdekében, hogy Begum semmiképpen se tudjon visszatérni a szigetországba.

Mint a szóvivő mondta: „a brit kormány prioritása az, hogy fenntartsa a nemzet biztonságát, és nem veszi könnyelműen az egyén állampolgárságától történő megfosztásáról hozott döntést”.

Javid, aki már nem tölt be miniszteri posztot, szintén reagált. Mint személyes közleményében írta:

Begum visszatérése „olyan nemzetbiztonsági kockázatot teremt, amelyet nem lehet teljes mértékben megszüntetni”.

Javid szerint a nő jelenlegi helyzete „közvetlen következménye a saját tetteinek”, ráadásul külföldről is tud fellebbezni „a modern technológia felhasználásával”.

Vajon hol köt ki végül a Szíriából visszatérő ISIS-os leányanya?

Shamima Begum 15 évesen ment társaival Szíriába, hogy egy terrorista felesége legyen.