Vajon hol köt ki végül a Szíriából visszatérő ISIS-os leányanya?

Shamima Begum 15 évesen ment társaival Szíriába, hogy egy terrorista felesége legyen.

2015-ben Szíriába utazott, hogy egy Iszlám Államhoz (ISIS) tartozó terrorista felesége legyen, és most hazatérne az a brit állampolgárságú lány, akinek történetéről a Jerusalem Post számolt be nemrég.

Három évvel ezelőtt Begum két iskolatársával együtt döntött úgy, hogy londoni otthonát maga mögött hagyva Szíriába költözik és ISIS terroristával köt házasságot. Az akkor 15 éves lány 2016 óta semmilyen kapcsolatot nem tartott fent családjával.

Shamima Begum jelenleg 19 éves és a harmadik gyermeke a héten született meg. Az első két gyerekét a Szíriában uralkodó éhínség miatt elveszítette.

„Csak haza akarok menni Nagy-Britanniába” – nyilatkozta a médiának megszólaló lány, akinek mindkét társát halottnak hitték, ám állítása szerint az egyikőjükkel néhány hete találkozott.

Begum azt mondta, nem bánta meg, hogy csatlakozott az ISIS-hoz, és a Szíriában átélt tapasztalatai sem kényszerítették arra, hogy változtasson a nézetein.

Először Nagy-Britannia biztonságáért felelős minisztere az ügy kapcsán azt mondta, hogy a lánynak „joga van visszatérni” Londonba.

„Tartozunk azzal, hogy biztosítjuk az állampolgáraink jogait” – mondta Ben Wallace a Sky News-nak. „Nem számít, hogy kik ők” – tette hozzá nyilatkozatában. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy az országban élők biztonságát is figyelembe kell venni a döntés meghozásakor.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia képes lenne-e akciót indítani a lány hazaszállításáért, Wallace azt felelte, hogy egy brit életét sem kockáztatná, hogy egy bukott országban élő radikális muszlim megkeresésére kérje fel.

Időközben azonban kiderült, hogy a Belügyminisztérium visszavonja a lány állampolgárságát. Amint arról a Guardian beszámol, a brit belügyminiszter, Sajid Javid az állampolgárság visszavonását előirányzó rendelete kapcsán a lány családjának írt levelében kifejtette: a szülők bangladesi háttere megfelelő indok arra, hogy a lány állampolgársági kérelmet nyújtson be az Indiával és Mianmarral szomszédos országban.

A helyzetet tovább komplikálja, hogy amint Javid – kínosan ügyelve arra, hogy a konkrét ügyet nem érintve, az általánosságok szintjén maradva fogalmazzon – egy, a napokban elhangzott nyilatkozatában világossá tette, „a gyermekek nem szenvedhetnek. Tehát, ha egy szülő elveszíti a brit állampolgárságát, az nem érintheti a gyermeke jogait”. A Begumra kirótt szankció ilyen módon az újszülött állampolgárságára nem gyakorol hatást, ő brit marad az anyja kétes múltja ellenére is – állapítja meg a BBC összefoglalója.

A másik lehetőség, amit Begum megpróbálhat, a holland állampolgárságú férjén keresztül Hollandiában kínálkozik. „Talán kérhetek állampolgárságot Hollandiában. Ha visszaszállítják Hollandiába, ott várhatok rá, amíg letölti a börtönbüntetését” – nyilatkozta a Guardian újságírójának Begum.

Nem véletlen, hogy Sajid Javid levelében rögtön irányokat is ajánlott a továbblépéshez. A brit belügyminiszternek a hatályos törvények értelmében ugyanis valóban jogában áll a közjó érdekében megvonni valakinek az állampolgárságát, ám ezt csak abban az esetben teheti meg, ha a szankció elszenvedője a döntés nyomán nem válik hontalanná.

2018-ban Izraelben is akadt két fiatal lány, akik úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az ISIS-hoz. Az ő esetükben azonban időben beavatkozott a titkosszolgálat, és letartóztatták őket a Sin Bét tagjai.

Kép forrása: BBC