Holokauszt-emlékművet gyaláztak meg német állatvédők

Vörös festékkel mázolták be Köln városának egyik emléművét, de az antiszemita indíttatást tagadják a helyi állatvédők.

Arról jelentett az Algemeiner, hogy a héten

a város egyik holokauszt emlékművére — egy díszkútra, amelyre többek között zsidó gyermekáldozatok neveit írták fel — előző hétvégén vörös festéket öntöttek.

A „festőkről” azt írják, hogy állatok jogaiért küzdő civilek voltak, akik ezzel és más hangzatos szlogenek felfirkálásával próbálták felhívni akciójukra a figyelmet.

„Ez a cselekmény ízléstelen kifigurázása volt a holokauszt áldozatainak, különösen a gyerekeknek, a fiataloknak és az ő rokonaiknak”

— reagált közleményben a hírre Abraham Lehrer, a város zsidó közösségének vezetője.

A holokauszt-emlékművet 1997-ben Hermann Gurfinkel művész készítette. A város vezetése az egykori zsidó iskola helyére építtette a művet, ezzel is emlékezve Köln 1100 zsidó gyermekére, akiket náci koncentrációs táborokban pusztítottak el.

A festést szervező “Animal Rebellion” nevű társaság a hétvégén több más köztéri alkotáson is megjelenítette — a farmokon tapasztalható álattartás módszerei elleni — üzeneteit.

A helyi zsidók által felháborítónak tartott emlékmű-gyalázással kapcsolatban leszögezték: cselekedeteikben nem vezérelte őket antiszemita szándék.

Inzultálták a müncheni főrabbit

Négy muszlim férfi sértegette a nyílt utcán, és gyalázkodó jelzőkkel illették a zsidó államot is.