Az EU újabb illegális palesztin projektet pénzel Szamáriában

Az EU 5,8 millió eurót ad egy illegális palesztin építkezésre, és megerősítette, hogy Júdeát és Szamáriát is a palesztin területek részének tekinti. 

Az Európai Unió és Dánia kedden szerződést kötött a Palesztin hatósággal 16 infrastrukturális projekt felépítésének támogatására és finanszírozására az izraeli igazgatású „C övezetben”, amelyek több, mint 24 ezer palesztinai arabot érintenek. Az Oslói szerződések értelmében

a „C övezetben” minden egyes építkezéshez az Izraeli Védelmi Erők engedélye szükséges, de az aktuális projekteket Izrael nem engedélyezte

— írja a The Jerusalem Post. 

Az EU az elmúlt években sok illegális palesztin projektet támogatott, anélkül, hogy az IDF engedélyét kérte volna. A mostani építkezés része annak a 2012-es tervnek, hogy egybefüggő területet telepítsenek be palesztinai arabokkal, és ezzel körbezárják, és izolálják a zsidó településeket. Az EU már 2012-ben jelezte, hogy támogatja a tervet és azóta is számtalan építkezéshez adta a pénzt.

Az új 5,8 millió eurós, dán vezetésű projekt iskolákat, utakat, épületeket, és más építményeket tervez felhúzni az Area C területén.

A bejelentés azután érkezett, hogy az elmúlt hetekben az Unió újra és újra tiltakozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Izrael kiterjessze a fennhatóságát Júdea és Szamária egyes részeire a Trump féle béketervnek megfelelően.

Németország, Franciaország, Egyiptom, Jordánia közösen tiltakozik, a Hezbollah rakétákkal fenyegeti Izraelt

Közös nyilatkozatban ítélte el kedden a német, a francia, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter Ciszjordánia egy részének tervezett izraeli annektálását, az iráni hátterű libanoni terrorszervezet pedig rakétaesővel fenyegeti a zsidó államot.

A szuverenitás kiterjesztéséről az eredeti tervek szerint július elsején szavazott volna az izraeli parlament, azonban a konkrét tervezet körüli viták és a koronavírus feléledése miatt el lett halasztva a szavazás.

Az építkezési tervekhez Sven Kuhn von Burgsdorff, az EU ramallah-i képviselője egy nyilatkozatot is csatolt, ami a következőt tartalmazta:

„Az EU a C övezeteket is a megszállt palesztin területek elválaszthatatlan részének tekinti…

Nem fogunk elismerni semmilyen változást az 1967 előtti határokhoz képest — beleértve Jeruzsálemet is –, kivéve, ha a változásba mindkét fél beleegyezik. S nem fogjuk elismerni Izrael fennhatóságát azon területek felett, amelyeket 1967-ben foglalt el.”

Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el a jordániai megszállóktól a Jordán folyó nyugati partján fekvő Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia). A területen azóta több tucat zsidó település épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a településeket a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része. Az oslói-i „békefolyamatban” vízionált kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jött volna létre. Kelet-Jeruzsálemet Izrael már 1980-ban annektálta.

„Történelmi” palesztin falut hamisítottak EU-pénzből

Olykor még “ősi temetőt” is építenek, melyekben nincsenek sírok, csak régi dátumozású sírkövek.