Az USA szerint törvénytelenek Peking területi követelései a Dél-kínai-tengeren

Törvénytelenek Peking területi követelései a Dél-kínai-tengeren – jelentette ki hétfőn kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Leszögezte: az amerikai álláspont szerint Kínának „nincs joga” arra, hogy kiaknázza a Dél-kínai-tenger nagy részének part menti erőforrásait.

A tárcavezető azzal vádolta meg Kínát, hogy „megfélemlítő propagandát” folytat a térség államai ellen, éppen ezeknek az erőforrásoknak a kihasználása érdekében.

Kína a Dél-kínai-tenger egész térségét magának követeli, s a vitatott területen több mesterséges szigetet is létrehozott. A tenger e vidékeit a Fülöp-szigetek, Vietnám, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tudja.

Az Egyesült Államok „dél-ázsiai szövetségesei és partnerei mellett áll a part menti erőforrások kiaknázására vonatkozó szuverén jogaik megóvásában” – szögezte le közleményében Mike Pompeo.

Álláspontjának alátámasztásakor az amerikai kormányzat rendszeresen hivatkozik arra a 2016-ban született nemzetközi bírósági döntésre, miszerint Kínának nincs jogi alapja a követelt területek feletti szuverenitásra.

A Fehér Ház „ártalmas tevékenységgel” vádolja Kínát

A Fehér Ház szerda este nyilvánosságra került jelentése rávilágít: a másként gondolkodónak tartott embereket önkényesen elhurcolják, fogva tartják, megkínozzák Kínában.