Francia fiatalok agyonvertek egy buszsofőrt

Belehalt sérüléseibe a francia buszsofőr, akit francia fiatalok agyhalottra vertek múlt vasárnap Bayonne-ban.

Négy ember ellen eljárás indult Franciaországban, amiért múlt vasárnap agyhalottra vertek Bayonne-ban egy buszsofőrt, aki arra kérte őket, hogy a szabályoknak megfelelően vegyenek fel szájmaszkot.

Egy 22 és egy 23 éves férfi ellen szándékos emberölés, míg harminc év körüli társaik ellen segítségnyújtás elmulasztás miatt emeltek vádat. Mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek.

Az incidens etnikai feszültségeket is okozhat, mivel a gyanúsítottak — bár a hatóságok még nem nevezték meg őket, — a közösségi médiában olvasható feltételezések szerint észak-afrikai származásúak voltak.

Marc Mariée helyettes ügyész tájékoztatása szerint az 59 éves sofőr elleni „szélsőségesen erőszakos” támadás múlt vasárnap este 7-kor történt Bayonne egyik külvárosi negyedének autóbuszmegállójában. Philippe Monguillot a gyanúsítottak egyikének jegyét akarta volna ellenőrizni, a másik három férfit pedig arra kérte, hogy vegyék fel a koronavírus-járvány miatt a tömegközlekedési eszközökön kötelező szájmaszkot.

„Sértegetések, majd lökdösődés következett. A sofőrt lerángatták a buszról. Két gyanúsított megrugdosta, és ököllel ütéseket mért a felsőtestére, a fejére is”

— mondta a helyettes ügyész.

A négy férfi a járdán hagyta az eszméletlen állapotba került buszsofőrt, elmenekültek a helyszínről, majd az egyikük lakásában húzták meg magukat.

Büntetlen maradhat a francia fiatal, aki kidobott az ablakon egy zsidó asszonyt

Mivel füvezett előtte, nem vonható felelősségre — így döntött a francia bíróság.

A brutális támadás olyan heves érzelmeket váltott ki a sofőr kollegáiból, hogy hétfőn valamennyien munkabeszüntetést hirdettek, s jelezték, hogy a temetés előtt nem veszik fel a munkát.

Monguillot családja kezdeményezésre szerda este csendes meneten emlékeztek a buszsofőrre Bayonne-ban, melyen több ezren vettek részt, valamennyien fehér pólóban.

Halálhíréről lánya, a tizennyolc éves Marie szombaton tájékoztatta az AFP hírügynökséget:

Úgy döntöttünk, hogy elengedjük őt. Az orvosok is támogatták, és mi is így éreztük helyesnek

– mondta.

Antiszemita gyilkossággal vádolnak két franciát

A gyanúsítottak ellen korábban nem szándékos emberölés miatt folyt eljárás.