Az AJC is nekiment a „gyűlölködő hangvételű” lengyel köztévének

Egy globális zsidó érdekvédelmi szervezet is nyilvánosan kritizálta a lengyel elnökválasztás során mutatott elfogultságáért a lengyel állami televíziót. A médium a liberális elnök-aspiránst ábrázolta kedvezőtlenül és antiszemita kliséket felsorakoztatva.

A világ egyik legnagyobb zsidó érdekvédelmi szervezete, a Global Jewish Advocacy (AJC) is élesen kikelt a lengyel közszolgálati televízió működésével szemben. Amint azt a The Algemeiner közölte, a szervezet annak „gyűlöletkeltő” módszerei miatt támadta a csatornát.

Az AJC szerint a lengyel adófizetők pénzén fenntartott médium következetesen próbálja csökkenteni a kormánypárti jelölt – a jelenlegi elnök, Andrzej Duda – legnagyobb riválisának, a liberális színekben induló Rafal Trzaskowskinak az esélyeit.

Ahogyan arról a Neokohn is beszámolt, több alkalommal felmerült már ugyanez a vád a televízióval szemben. Az állami társaság szerkesztői számos alkalommal állították, hogy Trzaskowski a hazai helyett a külföldi érdekeket tarthatja szem előtt.

A közcsatornán sugárzott több műsorban is úgy fogalmaztak, hogy

Trzaskowski, a konzervatív-liberális Polgári Platform államfőjelöltje az „erős külföldi lobbi” és „világot uralni szándékozó, gazdag csoportosulások” képviselője.

A lengyel állami tévé újabb antiszemita támadása az ellenzéki elnökjelölt ellen

Arra utalgattak, hogy Trzaskowski zsidók kárpótlására használna fel közpénzeket, és nem védené meg a nemzeti érdekeket.

A Varsó főpolgármestereként szolgáló politikusról mint a „katolikusok ellenségéről” beszéltek, sőt, egy 2018-as nyilatkozatát kissé elferdítve úgy állították be, mint aki „Spinoza istenének” híve.

Most az AJC varsói részlege – sok más nemzetközi szervezet után – azért is emelte fel a hangját, mert úgy vélték, hogy a köztévé retorikája egyértelműen antiszemita hangot üt meg.

Mi van a lengyel köztévével? Tegnap ismét arra figyelmeztetett, hogy vigyázzunk a „zsidó érdekek kiszolgálásával”. Ez lenne a közszolgálat, azt feltételezni, hogy a gyűlölet-kampány megszólítja a lengyeleket?

– teszi fel a kérdést a szervezet, amely egy csütörtöki adást idézett. Ebben azt vetették fel, ahogy Trzaskowski – a szerkesztők szerint igencsak vitatható módon – állt hozzá a zsidóknak nyújtandó kárpótlás kérdéséhez.

A téma azért is lehet különösen érdekes, mert – ahogy arra a The Algemeiner emlékeztet – Lengyelország az egyetlen olyan uniós ország, amely az Egyesült Államok nyomása ellenére sem hozott még törvényt az ingatlanok visszaszolgáltatásáról a háború előtti zsidó tulajdonosaik vagy azok leszármazottai számára.

Nemzeti konzervatív-liberális párharc várható a lengyel elnökválasztás második fordulójában

Nem dőlhet hátra a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a vasárnapi elnökválasztás után. Eperjesi Ildikó elemzése.