Molotov-koktélt dobáló palesztint lőttek le izraeli katonák

Izraeli katonák lelőttek Ciszjordániában egy palesztint, aki szerintük gyújtópalackokat dobált egy őrhelyre; palesztin tisztségviselők azonban tagadták ezt, és azt közölték, hogy a férfi csupán arra sétált.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a katonák csütörtök este tüzet nyitottak két palesztinre, akik Molotov-koktélokat dobáltak egy őrhelyre a Szalfit helyhatósági területen fekvő Kifl Harisz faluban.

Abdalláh Kmail helyi vezető szerint egyiküket, a 29 éves Ibrahim Abu Jakubot agyonlőtték, társa pedig a lábán kapott lőtt sebet, őt kórházba kellett szállítani. Kmail azt állította, hogy mindketten csak sétáltak a faluban, amikor az izraeli katonák minden ok nélkül tüzet nyitottak rájuk.

Ciszjordániában hetek óta feszült a légkör amiatt, hogy Izrael bejelentette a megszállt területek mintegy harminc százalékának annektálását Donald Trump amerikai elnök béketervével összhangban, amelyet a palesztinok elutasítottak.

Az Új Kelet online jelentése szerint egyébként az izraeli határrendészet két katonája péntek reggel megsérült, amikor erőszakos lázadás tört ki a biztonsági erők és egy csapat izraeli szélsőséges telepes között a szamáriai Jitzhar melletti illegális előörsön.

„Ma kora reggel körülbelül 30 törvényszegő belépett a Jitzhar melletti Kumi Uri zárt katonai övezetbe, hogy illegális faszerkezetet építsenek, ami korábban lerombolásra került” – nyilatkozta a rendőrség, amely szerint a több tucat telepes úttorlaszokat állított fel, köztük autógumikat gyújtva fel.

„Az erők súlyos erőszakkal szembesültek, amikor a helyszínre értek, hogy lebontsák a szerkezetet. A lázadók paprikaspray-t használtak, megütötték és tárgyakkal dobálták a tiszteket. Két tiszt könnyű sérüléseket szenvedett, az egyiket megverték, a másikra paprikaspray-t fújtak. Mindkettőjük orvosi kezelésben részesült” – idézi a rendőrséget az izraeli magyar lap.

A teljes cikket itt olvashatja el. Címlapfotónk illusztráció.

Hogyan sietteti Amerika kihátrálása a Közel-Keletről Netanjahu annektálási tervét?

Vajon miért annyira elkötelezett az izraeli miniszterelnök a jogkiterjesztés kérdésében, annak ellenére, hogy azt rengeteg kritika éri?