Amerikai kultúrharc: „Mutassuk meg Donald Trumpnak azt, amit nem ért meg”

New Yorkban Bill de Blasio, a város demokrata párti polgármestere is segített BLM-feliratot mázolni az Ötödik sugárúton az úttesten Donald Trump amerikai elnök tulajdonában álló ház előtt. Az amerikai vezérkari főnök pedig a konföderációs katonai vezetőkről elnevezett támaszpontok átnevezését szorgalmazta.

A citromsárga óriásbetűkkel felfestett Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) feliratot többen és több órán keresztül készítették a Trump-toronyépületnél. Bill de Blasio polgármester azt nyilatkozta: az úttestre felfestett szavak „felszabadítják az Ötödik sugárutat”.

„Mutassuk meg Donald Trumpnak azt, amit nem ért meg, fessük fel éppen az ő otthona előtt” – mondta a demokrata párti politikus, akinek afroamerikai felesége is segédkezett a festésben.

Az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt egy sor Twitter-bejegyzésben „a gyűlölet jelképének” nevezte az Egyesült Államokban egyre több helyen az úttestre felfestett BLM-feliratokat, és amikor tudomást szerzett arról, hogy az Ötödik sugárúton is felfestik, akkor azt írta, hogy ezzel „elcsúfítják ezt az elegáns sugárutat”.

Az úttesten lévő BLM-feliratok elcsúfítása, vagy átfestése gyűlölet-bűncselekménynek minősül,

legalábbis erre enged következtetni, hogy szerdán egy kaliforniai kisvárosban gyűlölet-bűncselekmény vádjával indítottak büntető eljárást egy házaspár ellen, mert az amerikai nemzeti ünnep napján, július 4-én, fekete festékkel elkezdték átfesteni a sárga óriásbetűket.

Nicole és David Nelson a San Franciscótól mintegy 60 kilométernyire délnyugatra fekvő Martinez városka lakói, a belvárosban lemázolt járdán kezdték fekete festékkel lefedni a sárga BLM-betűket. A rendőrségi közlemény szerint „festékes dobozokkal és festőhengerekkel jelentek meg, azzal a kifejezett céllal, hogy barbár módon tönkre tegyék a falfestményt”. A közlemény hangsúlyozta azt is: „a közösség jelentős időt szentelt arra, hogy elkészítse a falfestményt”,  amelyet a házaspár „gyűlölködő és értelmetlen módon” megpróbált átmázolni.

A Nelson-házaspár ellen nemcsak gyűlölet-bűncselekmény, hanem vandalizmus és vandalizmus elkövetésére alkalmas eszközök birtoklása miatt is vádat emeltek.

De Blasio: ‘We Are Liberating Fifth Avenue’ as Black Lives Matter Painted Outside Trump Tower

New York City Mayor Bill de Blasio said Thursday, „We are not denigrating anything, we are liberating Fifth Avenue” as a sprawling #BlackLivesMatter mural wa…

A konföderációs katonai vezetőkről elnevezett támaszpontok átnevezését szorgalmazta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője csütörtökön egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson.

Milley tábornok hangsúlyozta: annak idején politikai döntés nyomán nevezték el a támaszpontokat a konföderációs időszak és az amerikai polgárháború (1861-1865) katonai  vezetőiről, így most is politikai döntést kell hoznia az átkeresztelésükről. A tábornok megjegyezte: a hadsereget a támaszpontok nevének „megosztó jellege” aggasztja.

Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az amerikai hadsereg egyike azon amerikai intézményeknek, ahol a kisebbségek leginkább jelen vannak. Hozzáfűzte, hogy az amerikai szárazföldi hadseregben szolgálatot teljesítők több mint 20 százaléka afroamerikai, és egyes egységeknél ez az arány a 30 százalékot is meghaladja.

Mark Milley leszögezte, hogy „nagyon komolyan” kell foglalkozni bizonyos jelképekkel: például a konföderációs zászlókkal, a szobrokkal és a katonai támaszpontok neveivel.

A most vitatott nevű katonai bázisok az Egyesült Államok déli tagállamaiban vannak, és kivétel nélkül a polgárháború déli csapatai vezetőinek nevét viselik. Az észak-karolinai Fort Bragg például Braxton Bragg tábornokét, aki az elszakadáspárti déliek tábornoka volt, s leginkább arról ismert, hogy 1863-ban nagy vereséget szenvedett Chattanoogánál.

Mark Esper védelmi miniszter már június elején egy nyilatkozatban „nyitottnak” mondta magát a katonai támaszpontok átnevezésére. Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor ellenzi ezt, mondván, hogy a támaszpontok a nevükkel együtt immár „az amerikai örökség” részei.

Antiliberális kultúrharc: Amerika végveszélyben

Az egalitárius, radikális baloldali mozgalmak alapvetően formálnák át a kultúrát, a demokráciát, az amerikai nemzeteszmét. Gyenge Dániel írása.