Demokrata szenátorok törvénnyel gáncsolnák el az izraeli annektálási terveket

Megtiltaná Izrael számára az amerikai anyagi és katonai támogatás felhasználását a tervezett annektáláshoz több, ismert demokrata szenátor. Erről szóló törvénymódosítást készült – írja JTA zsidó hírügynökség.

A támogatási törvényhez Chris Van Holen demokrata szenátor által benyújtott törvénymódosító javaslat kimondja, hogy sem amerikai támogatást, sem amerikai védelmi eszközöket és szolgáltatásokat nem lehet felhasználni a tervezett egyoldalú annektáláshoz, vagy annak elősegítéséhez.

Olyan ismert demokrata szenátorok is a javaslat mögé álltak, mint a volt elnökjelölt-aspiráns Elizabeth Warren és Bernie Sanders.

Az AIPAC, a legnagyobb amerikai Izrael-párti lobbiszervezet határozottan ellenzi a módosítást.

„Veszélyes gyengíteni Izrael védelmi képességét, különösen akkor, amikor soha nem látott fenyegetésekkel szembesül”

– írta a szervezet az aktivistáinak küldött üzenetében.

„A szenátus módosítása még azt is korlátozná, hogy Izrael hová telepítheti az életeket mentő rakétavédelmi rendszerét, az Iron Dome-ot”

— tették hozzá.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán. 

A javaslatot benyújtó Van Hollen szenátor múlt héten, a J Street liberális zsidó lobbiszervezettel tartott online beszélgetést, ahol azt mondta: a módosítást egy eszköznek tekinti, amellyel kifejezheti elégedetlenségét Benjamin Netanjahu miniszterelnök annektálásról szóló terveivel szemben, miközben nem érinti Izrael védelmi támogatását, amely évente 3,8 milliárd dollárt tesz ki.

Számos progresszív demokrata képviselő a Képviselőházban és a Szenátusban már azt szorgalmazza, hogy csökkentsék vagy teljesen szüntessék meg az Izraelnek nyújtott támogatást, ha folytatódik az annektálás folyamata.

„Az Egyesült Államok és Izrael kapcsolata továbbra is törhetetlen lesz abban az értelemben, hogy az Egyesült Államok mindig kiáll Izrael állam biztonságáért”

– mondta Van Hollen a J Street-nek, amely támogatásáról biztosította a szenátor kezdeményezését.

A Szenátus 53%-os republikánus többsége miatt a tervezetnek nincs reális esélye az elfogadásra,

de fontos jelzés Izrael számára, hogy mire számíthat, ha megváltozik a politikai széljárás az Egyesült Államokban.