Orosz és szíriai háborús bűncselekmények Szíriában

Szíriai és orosz harci repülőgépek háborús bűncselekménynek minősíthető légitámadásokat követtek el a közel-keleti országban iskolák, kórházak és piacok ellen Idlíb tartományban egy kedden Genfben nyilvánosságra hozott ENSZ-megfigyelői jelentés szerint, amely szintén elítélte a szélsőséges iszlamista merényleteket az országrészben.

A terület pontos célkijelölés, válogatás nélküli bombázása a kormányerők és támogatóik részéről a Törökországgal egyeztetett márciusi tűzszünet előtt több száz halálos áldozattal járt, és közel egymillió embernek kellett elmenekülnie a lakóhelyéről, mindez emberiesség elleni bűntettnek minősíthető – hangzik a jelentés.

A világszervezet megfigyelői szerint ugyanakkor a szélsőséges iszlamista „szent háborút” vívó dzsihadisták is tüzérséggel lövik a lakott területeket minden indokolt katonai szükségszerűség nélkül.

Az Északnyugat-Szíria egy részét uralma alatt tartó, most Hajat Tahrír as-Sam, korábban an-Nusztra Front névre hallgató szélsőségesek emellett kínozzák és meggyilkolják a foglyaikat.orosz

Az teljesen világos, hogy a kormánypárti erők és a terroristák is súlyosan megsértik a háborús jogokat és a polgári lakosság jogait – írta a bizottság élén álló Paulo Pinheiro.

A jelentés a 2019 novembere és 2020 júniusa közötti időszakot tekintette át légi felderítési adatokra és szemtanúk beszámolóira támaszkodva.

Az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihadisták gyerekeit szállították haza Franciaországba

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2019-es összeomlása óta eddig 28 gyereket szállítottak haza Franciaországba.