Az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihadisták gyerekeit szállították haza Franciaországba

Az Iszlám Államhoz csatlakozott francia dzsihadisták gyerekeit szállították haza Franciaországba – jelentette be a francia külügyminisztérium hétfőn az MTI szerint.

A tárca közleménye szerint az eddig kurd fennhatóság alatt lévő szíriai menekülttáborokban élő 10 gyerek közt több árva is van.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2019-es összeomlása óta eddig 28 gyereket szállítottak haza Franciaországba.

A terrorszervezet Szíria és Irak részeit magába foglaló „kalifátusának” bukása után diplomáciai huzavona alakult ki a javarészt kurd menekülttáborokba került, nyugati állampolgárságú dzsihadisták és családtagjaik ügyében a kurd milíciák és a nyugati kormányok közt. Az utóbbiak több alkalommal elutasították, hogy visszafogadják állampolgáraikat, míg a kurdok leszögezték: nem tudnak tovább a foglyaikról gondoskodni.

Jelenleg mintegy 300 gyerek van kurd ellenőrzésű táborokban, akinek a szülei francia állampolgárságúak, az ő esetükben az anya jóváhagyása is szükséges a hazaszállításhoz. A francia kormány adatai szerint mintegy 1700 francia állampolgár csatlakozott a dzsihadistákhoz Irakban és Szíriában 2014 óta. Közülük több százan életüket vesztették, a több mint 300 hazatérőt bíróság elé állították, a többség viszont elmenekült a dzsihadisták által ellenőrzött területekre, például Líbiába.

Franciaország azért ellenzi a dzsihadisták hazatérését, mert az országot 2015 óta sújtó iszlamista terrortámadások többségét Szíriából az Iszlám Állam tervezte meg, és francia dzsihadistákkal hajtatta végre.

Összesen csaknem 12 000 külföldi – köztük 4000 nő és 8000 gyerek – él 3 menekülttáborban Szíria északkeleti részén, nagyrészük al-Hólban. Tavaly helyi segélyszervezetek szerint 517 ember, köztük 371 gyerek halt meg a táborban. Nemzetközi segélyszervezetek többször felhívták a figyelmet az ott uralkodó borzasztó körülményekre.