Irán azt állítja, hogy földalatti „rakétavárosokat” épített a Perzsa-öböl partjainál

A iráni Forradalmi Gárda dandártábornoka szerint a hír rémálmokat fog okozni Irán ellenségei számára.” 

Az iráni Forradalmi Gárda dandártábornoka Ali Reza Tangsiri egy iráni lapnak azt nyilatkozta, hogy Teherán földalatti „rakétavárosokat” épített a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl partjainál – számolt be a Jerusalem Post. 

Az iráni bejelentés azután érkezik, hogy robbanásról számoltak be egy iráni nukleáris telephelyen.

Az izraeli sajtó szerint az állítólagos rakétavárosokkal Irán elakarja vonni a figyelmet az elmúlt hónapok folyamatos ballépéseiről.

A bejelentés szerint a „városok” otthont adnak hajóknak és rakétáknak is. A teljes déli partszakasz mentén fegyverek vannak telepítve a beszámoló szerint. A part mentén jelen van az Iráni Haditengerészet is, de az irányítás nagyrészt a Forradalmi Gárda kezében van. A 2200 kilométeres partszakaszon 428 flottilla állomásozik.

Irán már 2019-ben is tett arról bejelentést, hogy földalatti rakéta állomásokat épít, amiket részben a part menti szigetekre részben a partra telepített.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy hogyan működik az üzemeltetés, milyen típusú rakéták vannak elhelyezve és a sereg melyik szárnyának a kezében vannak.

Irán és az Egyesült Államok között az elmúlt évben feszült volt a hangulat az Arab-öbölben. Bár a szakértők szerint Irán nem akar háborút, nemrég felépítették egy amerikai repülőgéphordozó hajó modelljét, hogy azon gyakorolják az amerikaiak elleni támadást.