Rakétatámadás a Gázai-övezetből Izrael ellen

Másfél hét csend után helyi idő szerint este 7 óra körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF)  Twitteren közölte, hogy 2 rakétaindítást azonosított a Gázai övezetből Izrael felé – írja az Új Kelet online.

A média szerint a lövedékek nyílt területen landoltak, sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Izrael és a gázai terrorszervezetek között a közelmúltban fokozódott a feszültség az övezetnek szánt katari készpénz segély illetve a zsidó állam Júdea és Szamária (Ciszjordánia) egyes részeinek annektálására vonatkozó terve miatt.

Bár a szuverenitás alkalmazásának elindítása Júdea és Szamária zsidó közösségeire és a Jordán-völgyre hivatalosan szerdától alkalmazható, amint azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter közötti koalíciós megállapodás előírja, az még várat magára.

Jibril Rajoub Fatah főtitkár és a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Salah al-Arouri csütörtökön egy virtuális sajtótájékoztató keretében Ramalláhban ígéretet tett, hogy „egyesítik erőfeszítéseket” az annektálás elleni küzdelemben.

Összefog az annektálás ellen a Hamász és a Fatah

Mindketten arra figyelmeztettek, hogy az annektálás megakadályozza a jövendő palesztin állam létrehozását Izrael mellett.

„Támogatjuk egymást, mert egy csónakban evezünk, amikor az annektálásról van szó” – mondta Arouri Bejrútból bejelentkezve a videokonferencia beszélgetésre.

Arouri ígéretet tett, hogy a Hamász alkalmazni fogja a küzdelem és az ellenállás minden formáját az izraeli terv ellen, és kijelentette, hogy szervezete támogatja a Palesztin Hatóság vezetésének valamennyi jogi és politikai intézkedését az ügyben.

Arouri szerint mindannyiuknak be kell látni, hogy a csatatér Júdea és Szamária területére tolódott át. A Gázai-övezet lakosai szerinte készen állnak, és a terrorszervezet katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida már kijelentette, hogy az annektálást a palesztinok elleni hadüzenetnek veszik.

Arouri dicsérte a Palesztin Hatóság vezetőjét, Mahmúd Abbászt, amiért nem volt hajlandó engedni Izraelnek.

„Az ellenségnek szóló üzenetünk: Ne becsüljétek alá elszántságunkat vagy elutasításunkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az első és a második intifáda ideje alatt végzett közös munkával sikerült meghíúsítani a megszálló terveit. Amikor együtt dolgoztunk, arra kényszerítettük a megszállót, hogy visszavonuljon és engedményeket tegyen.”

Rajoub szerint a Fatah „új fejezetet nyit” a nemzeti egység vonatkozásában, és a frakciók az annektálással szembeni jövőbeni fellépéseinek összehangolásáról fognak beszélni – írja az Új Kelet online.

Jordánia és Libanon tiltakozik Ciszjordánia egy részének tervezett izraeli annektálása ellen

Naszif Hitti, a libanoni külügyi tárca vezetője az izraeli tervet nagyon veszélyesnek minősítette.

„A közös küzdelem egyesítését tárgyaljuk a terepen” mondta Rajoub. „Együtt vezetjük csatáinkat Palesztina zászlaja alatt annak érdekében, hogy az 1967-es határokon létrehozzunk egy független és szuverén palesztin államot, és nemzetközi határozatok alapján megoldjuk a menekültek kérdését.”

A többnyire arab törvényhozókból álló Egyesült Lista párt elnöke, Ayman Odeh szintén részt vett a konferencián „a palesztin megbékélési lépések támogatása érdekében. A frakciók közötti megbékélés szükséges lépés az annektálás elleni küzdelemben, a megszállás megszüntetésében és az igazságos béke elérésében”.

„A folyamatos viták csak azokat szolgálják, akik folytatni akarják a megszállást és az apartheid létrehozását. Akik támogatják a kétállami megoldást, támogatniuk kell a megbékélést is.”

Az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Nabil Shaath, Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadó szombaton a France 24 hálózat arab nyelvű részlegének azt nyilatkozta, hogy a palesztin riválisok, a Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet egyetértenek abban, hogy népfelkelésre van szükség, ha Izrael elindítja az annektálást.

„Amikor a dolgok elmérgesednek, és teljes értékű intifádává alakulnak, az erők kombinációját fogjuk látni a Gázai övezet és Ciszjordánia [Júdea és Szamária] között” – mondta Shaath.

A palesztin tanácsadó továbba reményének adott hangot, hogy a felkelést az arab világ fogja finanszírozni, emlékeztetve, hogy Szaúd-Arábia több milliárd dollárt küldött a második intifáda első napjaiban.

A 2000-es évek elején kitört második intifáda öngyilkos robbantások és egyéb terrorista támadások hullámát eredményezte, több mint ezer izraeli halálával.

A teljes cikket itt olvashatja el. Címlapfotónk illusztráció.

Tovább folyik az alkudozás az annektálásról

Az amerikaiak állítólag kedvezményeket, vagy területi engedményeket kérnek Netanjahutól a palesztinok javára.