Az amerikai legfelsőbb bíróság előtt a magyar zsidók műkincsügye

Jóváhagyták az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai, hogy tárgyalják majd a náciknak kényszerből eladott műtárgyak, illetve egy második világháború idején elvett magyar zsidó ingatlan ügyét. Első körben azt kell megvizsgálni, hogy az amerikai bíróságok egyáltalán illetékesek-e az ügyben — írja a The Times of Israel.

Egykori német zsidó műkereskedők leszármazottai állatják azt, hogy felmenőiket a náci kormány arra kényszerítette 1935-ben, hogy eladják vallási műtárgyakból álló gyűjteményüket, amelyet Németországban Welfenschatzként ismernek.

A bírák először azt vizsgálják majd, hogy a külföldi állampolgárok keresete, amelyet egy külföldi kormány ellen nyújtottak be, egyáltalán tárgyalható-e az Egyesült Államokban. Egy alsóbb fokú bíróság már korábban zöld utat adott az ügynek, de Németország a Legfelsőbb Bíróságon fellebbezett.

A bírák előtt van magyar állampolgárok egyik ügye is, amelynek keretében Magyarország ellen indítottak keresetet egy második világháború idején elvett ingatlan miatt.

Az ügy várhatóan ősszel folytatódik majd, miután a bírák visszatértek nyári szabadságukról. Az egyelőre nem világos, hogy személyesen tartják-e majd a meghallgatást, vagy a koronavírus-járvány miatt telefonon, ahogyan májusban tették.

Hetven éve nácik által eltulajdonított Pissarro-kép kerül vissza az örökösökhöz

Az egykori tulajdonost, Simon Bauert Párizs német megszállásának ideje alatt kisemmizték: a nácikkal kollaboráló Vichy-rezsim 1943-ban elkobozta gyűjteményét.