Passzív vakcinát fejlesztett koronavírus ellen egy izraeli gyógyszercég

Gyógyultak vérplazmájából kivont antitestekből készített passzív oltóanyagot egy izraeli gyógyszercég, partnerének magyarországi központja is van – írja a NoCamels.

A Kamada izraeli biogyógyszerészeti cég bejelentette, hogy lezárult a fejlesztése a plazmából kivont antitesteket tartalmazó készítményének. Súlyos koronavírusos betegeknek adható ez a passzív vakcina, amely segíti gyógyulásukat.

A rehovoti Kamada közlése szerint múlt héten legyártották a COVID-19 elleni antitest készítményük első tételét, a társaság által levédett és jóváhagyott antitest platform technológiája alapján. Márciusban kezdték a passzív vakcinának is mondott készítmény fejlesztését, amelyhez az antitesteket gyógyult koronavírusos betegektől szerzik.

A gyógyszercég elkezdheti az 1/2-es klinikai kísérleteket még ebben az évben.

Amerikai klinikai fejlesztési programjukhoz bevontak egy amerikai céget, a Kedrion Biopharmát, amelynek központja Olaszországban van, de Magyarországon és az Egyesült Államokban is vannak létesítményei. Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatóságának (FDA) jóváhagyását is kérik a klinikai fejlesztési programjuk számára.

A Kedrion jelenleg is gyűjti a gyógyult amerikai betegek vérplazmáját, amelyet aztán a Kamada felhasználhat a készítmény gyártásához.

Ortodox zsidók teszik ki a COVID-19 plazmadonorok felét

A víruson már átesett személyek vérkészítménye segítheti a koronás betegek gyógyulását.

„Rendkívül örülünk annak a gyors és fontos haladásnak, amelyet eddig elértünk a plazma eredetű antitest termékünk továbbfejlesztésében a COVID-19 ellen”

– mondta Amir London, a Kamada vezérigazgatója.

„Legjobb tudásunk szerint a Kamada a világon az első olyan vállalkozás, amely kifejlesztett ilyen készítményt. Ez az eredmény igazolja fejlett IgG fejlesztési és gyártási képességeinket, és azon képességünket, hogy lépéseinket gyorsan összehangolva megoldást biztosítsunk járványhelyzetek esetén”

– tette hozzá.

Már embereken tesztelnek egy vakcinát

Az oszakai egyetemi kórházban megkezdődött egy koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztelése embereken – közölte az NHK japán közszolgálati televízió.