Nem kér elnézést a holland miniszterelnök a rabszolgatartás miatt

A kormány nem tervez bocsánatot kérni az ország rabszolgatartó múltja miatt, mivel az fokozná a holland társadalom megosztottságát – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a helyi parlament rasszizmusról és diszkriminációról tartott vitája keretében csütörtökön az MTI szerint.

Az erre vonatkozó ellenzéki parlamenti előterjesztéssel kapcsolatban a kormányfő azt nyilatkozta, hogy „megérti a felkérést és tudja mit jelent a bocsánatkérés, de nem biztos, hogy a ma élők felelősek a múltban elkövetett cselekedetek miatt”.

„Véleményem szerint, a társadalomban többen ezt sértőnek találnák” – húzta alá.

Hollandia a tizenötödik századtól kezdődően gazdasági nagyhatalom volt, kiterjedt gyarmatainak köszönhetően. A holland birodalom, a világ szinte minden pontján – Észak és Dél Amerikában, Afrikában, a Közel Keleten, Délkelet-Ázsiában valamint az indiai szubkontinensen és a karibi térségben is -rendelkezett kolóniákkal. A gyarmati uradalom, már tizennyolcadik században hanyatlásnak indult, ám korábbi gyarmatai, csak a huszadik század közepe, illetve vége felé nyerték vissza függetlenségüket.

A „jó hollandok” legendája

Manfred Gerstenfeld izraeli kutató szerint a második világháborús holland nemzeti önkép hazugságra és a tények tagadására épül.