Hitlert és Sztálint túlélő örökség veszett el a karanténban

Az aranyból készült medál, melyre Eva Rocek Holokauszt-túlélő neve lett rávésve és amely túlélte Hitler és Sztálin rémuralmait is, eltűnt a koronavírus-járvány alatt – írja a Times of Israel alatt működő Jewish News.

Eva Rocek, aki 88 éves korában 2015-ben hunyt el régóta viselte Holokausztban elpusztított aranyműves nagybátyja által készített medált.

A második világháború idején az ékszert a család egy keresztény barátja őrizte, amikor Evát 1942 júliusában a theresienstadti koncentrációs táborba hurcolták. Eva ott ismerkedett meg későbbi férjével, a most 96 éves, az Egyesült Államokbeli Delewareben élő Jan Rocekkel.

Eva később Auschwitz-Birkenauba, ezután a kurzbachi koncentrációs táborba került, ahol megérte a felszabadítást és a háborút követő januárban találkozott ismét családjának megmaradt tagjaival.

Bal felső képen Jan és Eva, Miriam Saxl és nagyobbik lánya Maya, jobb alsó sarokban a kisebbik lány Eva, bal alsóban pedig a medál

„A medál rendkívüli fontossággal bír számomra” – mondta Eva, aki e mellett szinte soha nem viselt semmilyen ékszert.

1960-ban azonban Eva mégis megvált kedves medáljától, amikor azt Jan Angliában élő családjának adta hálából, amiért azok segítettek kimenteni őket a kommunista Csehszlovákiából, hogy eljuthassanak az Egyesült Államokba.

55 évvel később, Eva halála után a medál visszakerült özvegyéhez, Janhoz.

A fordulat 2020 márciusában történt, amikor is Jan úgy gondolta, hogy a medált odaajándékozza Oxfordban élő rokonának, Miriam Saxl-nek, akinek lánya az Eva nevet kapta Rocek felesége után.

„Ez volt a feleségem egyetlen ékszere, amivel 1960-ban elhagyhattuk Csehszlovákiát” – mondta Jan Rocek a döntésről. „Odaadni azt rokonaimnak, akik segítettek elmenekülni jó döntésnek bizonyult” – tette hozzá az agg férfi.

Mivel a koronavírus miatti karantén okozta helyzetben nem volt lehetőség arra, hogy a medált személyesen adja át a kislánynak, postán adta fel az angliai rokonoknak. A küldeményt a Heathrow repülőtéren április 3-án látták utoljára, a csomagban az medál egy pontos másolata is helyt kapott a kis Eva 9 éves nővére, Maya számára.

A nyaklánc, mely számos történelmi vihart és tragédiát túlélt, így elveszett.

„Jan azt szerette volna, ha a lányaim viselik a láncokat és nem fiókban tartják. Persze ehhez Eva még kicsi, hiszen csak 3 éves, de későbbre azt terveztük, hogy hordani fogja majd.”

A csomagszállítást végző Parcelforce Wordwide szóvivője sajnálatát fejezte ki az elveszett csomag iránt, közleményében azt írta: „Őszintén sajnáljuk, hogy nem a Parcelforc-tól várt szolgáltatást kapták ügyfeleink, így elveszett ez az igen fontos eszmei értékkel bíró ékszer.” A cég szóvivője a családhoz eljuttatott közleményben kifejtette, hogy „bár megértjük, hogy semmi nem pótolhatja ezt a családi ereklyét, mégis igyekszünk majd a lehető legméltóbb módon kompenzálni a családot.”

Nehéz helyzetben az újranyitó Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum

Még egy ilyen nehéz pénzügyi helyzetben is elképzelhetetlen, hogy belépőt szedjenek, például egy túlélőtől.